Sporne doktorske diplome na adresu Ministarstva prosvete 1

Nacionalni savet za visoko obrazovanje (NSVO) proslediće Ministarstvu prosvete kopije 103 sporne diplome, za koje je Komisija za akreditaciju utvrdila da su izdate na visokoškolskim ustanovama koje nisu imale dozvolu za izvođenje magistarskih studija.

Prethodno je Nacionalni savet uputio Ministarstvu prosvete elaborat, sa spiskom 20 ustanova za koje je utvrđeno da su u periodu od 2001. do 2008. izdavale doktorske diplome, a da nisu imale pomenutu dozvolu. Savet je tražio od Ministarstva da utvrdi koliko takvih diploma ima i da ih poništi, ali su umesto toga dobili odgovor da nisu dostavili dovoljno podataka.

Podsetimo, sporne doktorske diplome otkrivene su u postupku reakreditacije nekih visokoškolskih ustanova i njihovih studijskih programa. Ustanovljeno je da su pojedini nastavnici zaposleni na tim ustanovama stekli svoje diplome na fakultetima koji nisu imali dozvolu za izvođenje odgovarajućih nivoa studija.

Član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Miodrag Popović izjavio je na današnjoj sednici tog tela da bi Ministarstvo trebalo da utvrdi tačan broj ljudi koji su na ovakav način dobili doktorske diplome, jer neki nisu zaposleni u visokom obrazovanju. On očekuje da će se i u nastavku akreditacije fakulteta i univerziteta pojaviti još stotinak spornih diploma, napominjući da ih je dosad najviše utvrđeno u akreditaciji visokih škola strukovnih studija.

Predsednik NSVO Bela Balint rekao je da to telo nije nadležno za utvrđivanje validnosti diploma već je to posao Ministarstva prosvete i da to njima prepuštaju. Međutim, Popović je rekao da Savet mora da zaštiti sistem visokog obrazovanja, podsećajući da je Ministarstvo u dva navrata dalo mišljenje da je legalno ono što je NSVO smatrao da nije. Član Saveta Branko Kovačević ocenio je da su doktorske studije bile unosan biznis. On je podsetio da je na Privrednoj akademiji u Novom Sadu svakog dana branjen po jedan doktorat, dok na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu godišnje doktorira 12 do 18 studenata.

– Radi se o milionima evra. Danas svako može da plati 1.000 dolara na internetu i da dobije diplomu – rekao je Kovačević.