Hoće li se menjati sporni pravilnici o ocenjivanju: Šta se dešavalo iza zatvorenih vrata na sastanku u Ministarstvu prosvete? 1Foto: Danas/screenshot

Sporni pravilnici o ocenjivanju u osnovnom i srednjem obrazovanju koji su izazvali revolt zaposlenih u školama po svoj prilici se neće menjati do kraja ove školske godine.

To je zaključak koji se između redova može pročitati iz jučerašnjeg saopštenja Ministarstva prosvete, iza koga su stala dva zvanična strukovna udruženja psihologa i pedagoga – Društvo psihologa Srbije i Pedagoško društvo Srbije, kao i neformalnog udruženja – Aktiva psihologa i pedagoga zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

Po završetku jučerašnjeg sastanka je saopšteno da će se „tokom drugog polugodišta pratiti primena pravilnika o ocenjivanju“, kao i da će „Ministarstvo prosvete prikupljati povratne informacije o primeni ovih podzakonskih akata iz škola, ali i od strukovnih udruženja, kako bi se sagledali rezultati i efekti primene novih propisa, a odluka bila u najboljem interesu učenika i zaposlenih“.

O tome šta se dešavalo iza zatvorenih vrata nekoliko učesnika sastanka nije želelo da govori za Danas, uz obrazloženje da je zajednički dogovor da se ne istupa van onoga što je zvanično saopšteno.

Nezvanično, kažu da su im predstavnici prosvetne vlasti rekli da se strpe jer se uskoro očekuje formiranje nove Vlade, nakon čega će sasvim sigurno uslediti izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i niza podzakonskih akata.

Šta se promenilo pa su predstavnicima stručnih saradnika (psihologa i pedagoga) sada prihvatljivi novi propisi, uključujući i žestoko kritikovani član pet iz Pravilnika o ocenjivanju u osnovnom obrazovanju, te su odustali od zahteva da se sporna rešenja moraju hitno menjati, pitanje je koje smo uputili na imejl adrese sva tri udruženja psihologa i pedagoga.

Do objavljivanja ovog teksta su nam odgovorili samo iz Aktiva psihologa i pedagoga zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, čiji predstavnici uveravaju da nisu promenili stav o članu pet i da je to jasno predočeno na sastanku u Ministarstvu prosvete.

Kažu da je sastanak protekao u konstruktivnoj atmosferi, da su razmenjena mišljenja i argumentovani iskazani stavovi koji i dalje nisu usaglašeni, ali jesu približeni.

„Svakako je došlo do pomaka u kontekstu otvaranja prostora za iznalaženje rešenja koja će biti na dobrobit naših učenika i svih ostalih aktera u obrazovno-vaspitnom sistemu. Naš zadatak je da realizujemo istraživanje na temu analize pravilnika o ocenjivanju u osnovnim i srednjim školama i ukažemo na odgovarajuća rešenja“, naveli su u pisanom odgovoru Danasu iz Aktiva psihologa i pedagoga zaposlenih u osnovnim i srednjim školama Srbije.

Naš izvor koji je bio na sastanku prenosi svoj utisak da Ministarstvo nije bilo spremno na ustupke, niti da se u ovom momentu menjaju pravilnici.

Napominje da nije sporan samo pomenuti član pet koji, podsetimo, omogućuje natpolovičnoj većini roditelja iz istog odeljenja da podnose prigovore na rad nastavnika i stručnih saradnika, već da pravilnici sadrže niz problematičnih rešenja na koja su juče ukazali.

Na pitanje šta su garancije da će se pravilnici menjati ako takva predviđanja daje odlazeća prosvetna vlast, sagovornik Danasa kaže da ne veruju njihovim obećanjima.

– Nisu uspeli da nas ubede, to je prosto jedna situacija u kojoj naši argumenti nisu prihvaćeni. Oni su ih zapisivali, neke stvari o kojima smo govorili nisu ni prepoznavali kao problem. Pravi razlog sastanka je bio da se zadovolji forma, da se mi malo primirimo i da na neki način obezbedimo buduću saradnju. Jasno je da oni nisu imali ideju da bilo šta menjaju, a mi smo ovim sastankom samo odškrinuli vrata za saradnju – navodi naš izvor.

Kaže da je jedan od argumenata predstavnika Ministarstva bio da su na terenu čuli da je jedan broj zaposlenih zadovoljan pravilnicima jer ih nova rešenja štite. Stav da izmene nisu potrebne potkrepili su podatkom da od 9. februara, kada su pravilnici stupili na snagu, Ministarstvu nije stigao nijedan prigovor.

– U toku je izrada pravilnika o kompetencijama i poslovima stručnih saradnika, a ono što smo juče postigli je da će u svim radnim grupama biti uključena stručna društva – kaže sagovornik Danasa.

Drugi učesnik sastanka dodaje da je važno to što je Ministarstvu u saopštenju navelo da strukovna udruženja školskih psihologa i pedagoga nisu bila članovi radnih timova za izradu pravilnika o ocenjivanju i da je dogovoreno da ubuduće budu neizostavni deo radnih grupa za izradu propisa koja se odnose na proces obrazovanja i vaspitanja.

Podsetimo, pravilnike o ocenjivanju najpre je kritikovao Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“, čiji predstavnici su, od svih reprezentativnih sindikata, jedini bili protiv spornog člana pet.

Niz kritika izneli su predstavnici Aktiva školskih psihologa i pedagoga, a potom i Društvo psihologa Srbije i Pedagoško društvo Srbije.

Nakon bure koja se digla u javnosti reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je pozvao nadležne da preispitaju nova rešenja, a učesnici jučerašnjeg sastanka sa kojima smo razgovarali veruju da je upravo to bio razlog zašto su ih juče pozvali na sastanak.

Razgovori sa Ministarstvom prosvete se nastavljaju i prvi sledeći sastanak biće održan u roku od dve sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari