Sprečena tribina članice Građanskog fronta u Nišu 1

Tribina Udruženog pokreta slobodnih stanara, na kojoj je u Nišu trebalo da budu predstavljeni nalazi Državne revizorske institucije o poslovanju „Gradske toplane“ Niš otkazana je veče pred događaj.

Kako se navodi u saopštenju Građanskog fronta, tribina je otkazana zbog „epidemije gripa“ iako se drugi programi u istom periodu nesmetano odvijaju u ovom prostoru.

Regionalni centar za profesionalnalni razoj zaposlenih u obrazovanju, u kome je juče trebalo da bude održana tribina, otkazao je već plaćen i najavljen događaj u poslednjem trenutku, i time sprečio UPSS da u javnost iznese podatke o poslovanju JKP „Gradska toplana“.

Naime, Udruženi pokret slobodnih stanara već godinama izveštava o nepravilnostima u poslovanju ovog i drugih javnih preduzeća, koje za posledicu imaju ogromne troškove građana za komunalne usluge. Mnogo puta su građani Niša i na ulici tražili svoja prava i iskazivali nezadovoljstvo zbog bahatog ponašanja partijskih funkcionera, kako na čelu toplane, tako i drugih javnih službi koje su duboko ogrezle u korupciju i nenamensko trošenje javnih sredstava.

Ovo nije prvi put da su javni prostori zatvoreni za UPSS pod različitim izgovorima i opravdanjima, a naši članovi često su meta pritisaka i napada zbog svog javnog delovanja. Ovim postupkom je onemogućeno javno delovanje UPSS-a, čime je prekršena Ustavom garantovana sloboda okupljanja građana (član 54.) i čime je suspendovan javni interes. Obrazloženje o otkazivanju tribine smatramo nezakonitim i antidemokratskim činom, tim pre što se mnoge javne aktivnosti (okupljanja građana) u Regionalnm centru odvijaju u toku februara 2019. bez ikakvih ograničenja, navode i Građanskog fronta.

Građanski front najoštrije osuđuje ovakvo gušenje kritičkog delovanja Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša, organizacije koja je često bila jedina brana i zaštitnik javnog interesa građana Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari