Sprečiti gradnju MHE "Ročnjak" 1Foto: Privatna arhiva

Meštani užičkih sela Bioska i Stapari, ali i ostali građani, okupiće se u nedelju, 27. oktobra, kod Osnovne škole u Mijatovićima, u Keserovini, kako bi izrazili protivljenje izgradnji male hidroelektrane „Ročnjak“.

Okupljanje, koje organizuju Građanska čitaonica „Libergraf“ i Inicijativni odbor za odbranu Gornjeg vrela, zakazano je u 11 časova.

Građani duže vreme ukazuju na pogubnost izgradnje te elektrane, koju beogradska firma „Hidro duo“ planira da gradi na potoku Gornje (Ćosića) vrelo.

NJenom gradnjom, kako navode, potok bi nestao od svog izvorišta do ulivanja u jezero Vrutci, što bi izazvalo veliku ekološku štetu, lokalno stanovništvo bi ostalo bez vode za piće, ne bi bilo moguće zalivanje useva i napajanje stoke, a nestale bi i sve vodenice koje i danas rade, iako su izgrađene pre jednog veka. „Libergraf“ je saopštio da je protekle godine vodio pravnu bitku zahtevajući da se poništi dozvola za gradnju te elektrane, jer je istekao i rok njenog važenja, ali je Gradska uprava za urbanizam Užica odbila taj zahtev.

„Međutim, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je uvažilo našu žalbu i predmet vratilo Gradskoj upravi na ponovno odlučivanje, uz konstataciju da je „protok vremena, kao i odgovor građevinske inspekcije“ (da nije počela gradnja MHE na navedenoj lokaciji) dovoljan da građevinska dozvola prestaje da važi. Gradska uprava za urbanizam je dužna da postupi po rešenju Ministarstva i da, bez odlaganja, a najkasnije u roku od 30 dana, donese novo rešenje kojim se utvrđuje prestanak važenja građevinske dozvole“, navodi „Libergraf“.

Pošto se investitor, kako se dodaje, protekle sedmice pojavljivao u selu i od građana zahtevao da svoju imovinu udalje od potoka i najavljivao početak gradnje, meštani strahuju da će on pokušati da uspostavi gradilište i da „spase“ dozvolu, koristeći se različitim „pravnim trikovima“.

Kako je Danas već pisao, meštani su ogorčeni odlukom lokalne vlasti da dozvoli gradnju MHE i sumnjajući u korupciju, oni su svedočili o tome da niko nije tražio njihovu saglasnost i da nije bilo javne rasprave. „Izgradnjom MHE nestao bi potok i bio bi uništen živi svet u njemu. Od 2,5 kilometara dugog potoka, bila bi zacevljena dva kilometra vodotoka od njegovog izvorišta“, svedočili su meštani.

U „Libergafu“ su podsetili i na to da je Vlada Srbije, 16. novembra 2018, usvojila Uredbu o Prostornom planu područja posebne namene sliva akumulacije Vrutci, koja grad snabdeva vodom. NJime je razrađena prva zona zaštite akumulacije, brane i podbranskog dela i uspostavljen režim strogog sanitarnog nadzora, što podrazumeva zabranu gradnje objekata i postrojenja koja nisu u funkciji vodoprivrede, čuvanja i održavanja objekata brane i akumulacije.

Krivične prijave

„Libergaf“ je ranije podneo krivične prijave užičkom tužilaštvu protiv Vojina Lepojevića, direktora preduzeća „Hidro duo“, a koji se dovodi u vezi i sa gradnjom MHE pre nekoliko godina na cevovodu brane Vrutci i za koju se procenjuje da je prekomerno koristila vodene resurse akumulacije, kao i nepoznatih lica u službama i preduzećima Grada i Republike koji su obrađivali zahteve, izdavali urbanističke akte, mišljenja i saglasnosti tom preduzeću za izgradnju MHE „Ročnjak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari