Neophodno je usvojiti konvenciju o sprečavanju trgovine falsifikovanom robom kako bi se sprečio odliv više milijardi evra iz država članica Saveta Evrope (SE), navodi se u izveštaju Komiteta za ekonomska pitanja i razvoj SE. U izveštaju, koji je juče u Strazburu predstavljen poslanicima Parlamentarne skupštine SE na poslednjem danu zasedanja, navodi se da su razvoj savremene tehnologije, poput Interneta, i lakši pristup poverljivim informacijama stvorili nove oblike trgovine falsifikovanom robom i otvorili nove mogućnosti za trgovce.

Neophodno je usvojiti konvenciju o sprečavanju trgovine falsifikovanom robom kako bi se sprečio odliv više milijardi evra iz država članica Saveta Evrope (SE), navodi se u izveštaju Komiteta za ekonomska pitanja i razvoj SE. U izveštaju, koji je juče u Strazburu predstavljen poslanicima Parlamentarne skupštine SE na poslednjem danu zasedanja, navodi se da su razvoj savremene tehnologije, poput Interneta, i lakši pristup poverljivim informacijama stvorili nove oblike trgovine falsifikovanom robom i otvorili nove mogućnosti za trgovce. Falsifikovana roba danas u nekim državama čini i do 20 odsto ukupne robe, ali je taj procenat u stalnom porastu, piše u izveštaju. „Evropske države se sada suočavaju s duplim izazovom: s jedne strane trgovina falš robom preko Interneta prevazilazi granice Evrope, a s druge treba sprečiti trgovinu tom robom u samoj Evropi, ili tranzit takve robe kroz Evropu“, navodi se u izveštaju.
Poslanici Parlamentarne skupštine SE govorili su o neophodnosti saradnje policija svih država, jer je trgovina ilegalnom robom povezana i s organizovanim kriminalom, trgovinom drogom i ljudima. Apelovano je na vlade svih država da pokrenu kampanju protiv trgovine falsifikovanom robom i istaknute su negativne posledice korišćenja takve robe, posebno kada je reč o lekovima i hrani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari