Srbija da usvoji zakon o nestalim bebama što pre 1Sa ranijih protesta/ Ilustracija Foto: A. Popović (arhiv)

Komitet ministara Saveta Evrope još jednom je, razmatrajući postupke vlasti u Srbiji za razrešenje afere „nestale bebe“, istakao da se još uvek čeka usvajanje zakona koji je trebalo da bude donet 2014. godine i podvukao da je neophodno da se ovaj dokument što pre usvoji.

Oni su pozdravili poslednje pomake koje je napravila vlast u Srbiji ka usvajanju zakona i formiranju komisije za istrage za rešenje ove afere. Pod time se misli prvenstveno na sastanke čelnika iz SE, koji su održani na inicijativu Ministarstva pravde, sa nadležnim skupštinskim Odborom za pravosuđe i predstavnicima grupa roditelja.

Ipak, oni podsećaju da je leks specijalis o ovom pitanju trebalo da bude usvojen još 2014. godine kada je bio rok za izvršenje presude iz slučaja Zorica Jovanović protiv Srbije. Ovom presudom u korist jedne od majki čije je dete nestalo iz porodilišta, Srbiji je naloženo da njoj isplati odštetu, omogući istragu i da formira zakonski model po kome će svi roditelji saznati sudbinu njihove dece.

– Naglašavamo da je neophodno što brže osigurati usvajanje nacrta Zakona, leks specijalis, ali i takođe osigurati da novi mehanizam za istrage bude formiran tako da zaista i funkcioniše i daje rezultate u praksi, što uključuje i adekvatne obuke za sudije i druge uključene koji će se baviti ovakvim slučajevima. Istrage treba i da omoguće efikasno deljenje informacija između nadležnih organa, kao i na međunarodnom nivou, ističe se u zaključcima koje je usvojio Komitet. U tom kontekstu se ohrabruje namera da se formiraju DNK registri koji bi bili dostupni roditeljima i deci.

Sa dodatnim interesovanjem je zabeleženo da se još uvek čeka na usvajanje i sprovođenje u praksu novog mehanizma koji će omogućiti tužilaštvima da sprovode istrage odnosno prikupljaju podatke i proveravaju dokaze u svim pojedinačnim slučajevima gde postoje neke žalbe ili sumnje u vezi s prethodnim postupcima, navodi se u odluci koji je d

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari