Srbija poklonila Češkoj 100.000 doza vakcine protiv korona virusa 1Foto: Fonet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Srbija je danas poslala u Češku poklon od 100.000 doza vakcine kompanije „Fajzer“ protiv kovida-19.

Te vakcine je tokom posete Pragu sredinom maja obećao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„Češki vojni avion upravo je preuzeo u Beogradu 100.620 doza vakcina Fajzer koje nam poklanja Srbija. Rekordno brza operacija. Možda se sećate: Vučić je bio ovde 19. maja, a za svega 12 dana uspeli smo da završimo stvar, uključujući tu i dozvolu ‘Fajzera’ „, saopštio je na Tviteru češki premijer Andrej Babiš.

Ta isporuka Univerzitetskoj bolnici u Pragu će, po ranijim izjavama Babiša, ubrzati vakcinaciju u Češkoj za koju sada vlada interesovanje zbog letnjih odmora i popuštanja sanitarnih mera, dok epidemija jenjava – svega je po nekoliko stotina novozaražnih dnevno, a vakcina imaju dovoljno.

Češkoj su Austrija, Mađarska, Slovenija i Slovačka najavile da će solidarno iz svojih rezervi pokriti manjak od 70.000 vakcina kada su se te zemlje aprila zajedno pobunile protiv mehanizma podele dodatnih doza preparata „Fajzer“ u Evropskoj uniji. Međutim, po očekivanjima češkog Ministarstva zdravlja, te vakcine će stići tek narednog meseca.

U Pragu je preneto da je premijerka Srbije, Ana Brnabić, danas, prilikom ispraćaja pošiljke rekla u Beogradu da je to „ljudski, solidarni gest“ Srbije koja je susedima do sada poklonila 102.190 vakcina, i najavila da se Srbija sprema da pošalje još po 10.000 doza vakcina Crnoj Gori, Kantonu Sarajevo i Republici Srpskoj.

Brnabić: U Srbiji vakcinisano 47 odsto punoletnih, biću mirnija sa 56 odsto revakcinisanih

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je u Srbiji do sada vakcinisano 2.533.844 građana ili 47 odsto punoletnig, a da je drugu dozu cepiva primilo, odnosno da je „potpuno zaštićeno“ 2.055.471 osoba ili 38 odsto punoletnog stanovništva.

Ona je kazala da je cilj da do 21. juna makar prvom dozom bude vakcinisano više od 50 odsto punoletnih i dodala da će biti „mirnija“ kada bude revakcinisano 56 odsto ukupne populacije.

„Iskustvo Izraela gde je situacija potpuno mirna i bezbedna, mere su mogle da se popuste kad su imali 56 odsto zaštićene ukupne populacije. To je prvi cilj koji smo postavili sebi, da dođemo do tih 56 odsto, a, naravno, što više vakcinisanih – to bolje. Volela bih da se vakciniše svako ko može, jer time štitimo jedni druge“, rekla je premijerka na beogradskom aerodromu gde je prisustvovala slanju 100.000 doza vakcina protiv korona virusa kao poklona Češkoj.

Ocenila je da je vakcinacija „pitanje nacionalne bezbednosti, ali i osnovne građanske dužnosti i odgovornosti“.

„Danas nam je isporučeno 81.900 Fajzerovih vakcina, tako da nemamo nikakav problem sa vakcinama. Naš cilj da do 21. juna makar prvom dozom bude vakcinisano više od 50 odsto ukupne punoletne populacije je dosta ambiciozan. Trudimo se da kroz kampanju za mlade u saradnji sa raznim festivalima to dostignemo 21. juna“, rekla je premijerka.

Iznela je da je Srbija do sada „prijateljima u regionu“ poklonila 102.190 doza vakcina protiv korona virusa, i najavila da će im donirati još 30.000: „još po 10.000 Kantonu Sarajevo, Crnoj Gori i Republici Srpskoj, tako da će Srbija donirati ukupno 132.190 vakcina“, kazala je Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari