Srđan Nogo: Košarkaš u politici 1Srđan Nogo Foto: N1

Srđan Nogo, poslanik i jedan od deset osnivača Dveri, nakon ekspresnog disciplinskog postupka isključen je iz stranke zbog „kontinuiranog kršenja odluka i narušavanja ugleda Pokreta“.

„To je politička eliminacija nezgodnog rivala, s obzirom da sam najavio da ću se kandidovati za predsednika Dveri na junskim stranačkim izborima“, objašnjava Nogo za Danas.

Poslednji razlog za isključenje Noga iz Pokreta bio je taj što je pre dve nedelje na protestu „1 od 5 miliona“ nosio maketu vešala iako su organizatori protesta, uključujući i Dveri pozivale učesnike da to ne čine. Lider Dveri Boško Obradović tada se ogradio od postupka Noga tvrdeći da vešala nisu politika njegove stranke. To je bio drugi put da se prvi čovek Dveri ograđuje od svog poslanika. Prvi put je bilo oktobra prošle godine kada je lider Dveri osudio izjavu Noga, koji je rekao da premijerka Ana Brnabić treba da bude obešena istog časa na Terazijama ukoliko je parafirala Dablinski sporazum sa EU o migrantima. Nakon te izjave Nogo je bio prinuđen da podnese ostavku na mesto člana Predsedništva.

A par meseci ranije nakon beogradskih izbora i loših rezultata Nogo, koji je bio kandidat za gradonačelnika, smenjen je sa mesta predsednika beogradskog odbora Dveri. Tada je i počeo otvoreni sukob dvojice najuticajnijih članova Dveri, koji je kulminirao Nogovim protivljenjem ulasku u SZS. „Svi članovi Dveri koji su se protivili ulasku u Savez sklonjeni su. Ostao sam samo ja“, objašnjava Nogo.

Dveri su prva i do sada jedina politička destinacija Srđana Noga. „Na Pravnom fakultetu, gde sam studirao, imali smo udruženje Nomokanon, i zajedno sa časopisom Dveri 2004. godine organizovali smo tribine i akcije. Saradnju sam kasnije intenzivirao i jedan sam od desetoro osnivača grupe građana Dveri. Bio sam član starešinstva, a potom i član Predsedništva stranke i poslanik“, navodi Nogo i dodaje i da neće vratiti poslanički mandat i da će nastaviti sa se bavi politikom koja podrazumeva promenu kompletnog sistema.

Osim politike, košarka je bila jedna od njegovih velikih preokupacija. Igračku karijeru je počeo u Partizanu, a završio u Radničkom. Danas, kaže, nema vremena ni na TV da pogleda utakmice. Nogo je rođen 1981. godine u Beogradu, u porodici intelektualaca. Otac je bio profesor Beogradskog univerziteta, a majka novinarka. Oženjen je i ima dvoje dece, a treće je na putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari