Bošnjačko nacionalno veće izrazilo je zahvalnost Vladi Srbije i ministru kulture Vojislavu Brajoviću zbog njihovih najnovijih poteza kada je reč o medijima u Sandžaku.
Prvi broj ponovo pokrenutih Sandžačkih novina, nedeljnika na bosanskom jeziku, promovisan je pre dva dana u beogradskom Medija centru, a nešto ranije Agencija za privatizaciju Srbije je iz procesa privatizacije, pored manjinskih medija u Vojvodini, izuzela i sandžačke medije, Regionalnu televiziju Novi Pazar i TV Tutin, koji svoj program u celini ili delimično emituju na bosanskom jeziku.

Bošnjačko nacionalno veće izrazilo je zahvalnost Vladi Srbije i ministru kulture Vojislavu Brajoviću zbog njihovih najnovijih poteza kada je reč o medijima u Sandžaku.
Prvi broj ponovo pokrenutih Sandžačkih novina, nedeljnika na bosanskom jeziku, promovisan je pre dva dana u beogradskom Medija centru, a nešto ranije Agencija za privatizaciju Srbije je iz procesa privatizacije, pored manjinskih medija u Vojvodini, izuzela i sandžačke medije, Regionalnu televiziju Novi Pazar i TV Tutin, koji svoj program u celini ili delimično emituju na bosanskom jeziku. BNV ističe da će taj potez Vlade Srbije „doprineti daljem poboljšanju i unapređenju sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji“. Ove vesti su u Novom Pazaru izazvale negodovanje opozicionih partija i nevladinih organizacija.

JANJIĆ: Ministarstvo se držalo zakona

Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Janjić odbacio je kritike zbog budžetskog finansiranja Sandžačkih novina i istakao da se ministarstvo „strogo držalo slova zakona“ „Odluka je doneta na osnovu zakona koji predviđa da savet svake nacionalne manjine u Srbiji ima pravo da odredi jedan list u čijem će finansiranju učestvovati Vlada Srbije. Ministarstvo nema zakonsko pravo da određuje koji će mediji biti sufinansiran iz državne kase“, rekao je Janjić.

Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića najoštrije osuđuje podršku koju država na ovaj način daje „partijskim novinama“. „Posebno smo iznenađeni rečima pomoćnika ministra kulture Dragana Janjića da će se ove novine, kao manjinsko glasilo, finansirati sredstvima Ministarstva za kulturu. To nije manjinsko glasilo, jer je reč o klasičnim partijskim novinama, koje su čak i sredinom devedesetih godina izlazile kao glasilo SDA, a koje je bilo prepoznatljivo po govoru mržnje, netoleranciji, političkoj, nacionalnoj i verskoj isključivosti“, navodi se u saopštenju SDP.
Zamenik predsednika Stranke za Sandžak Azem Hajdarević ocenjuje da treba da se obezbedi jedan mediji za promovisanje bošnjačke nacionalne zajednice, „ali svaka opština da ima takav medij je mnogo“. Hajdarević konstatuje da se na ovaj način „samo prolongira nestabilnost i kao da je nekom u Beogradu u interesu da Sandžak bude politički nestabilno područje“.
Programski koordinator nevladine organizacije Urban-in Sead Biberović kaže da su oni i do sada bili nezadovoljni radom Regionalne televizije, „koja bi trebalo da bude javni servis, jer se plaća iz naših džepova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari