Šta piše u pismu koje je Ana Brnabić poslala Fridom Hausu? (DOKUMENT) 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je 13. maja 2020. uputila pismo Majklu Abramovicu, predsedniku Fridom hausa i priložila analizu njihovog izveštaja „Zemlje u tranziciji 2020“.

U analizi, u koju je Danas imao uvid, navodi se da je Vlada Srbije pokušala da kritički preispita validnost iznetih zaključaka i njihovu verodostojnost i relevantnost, poštujući pravo Fridom hausa da koristi sopstvene parametre za „merenje“ razvoja određenih segmenata demokratije u društvu i institucijama.

Predsednica Vlade je takođe izrazila želju da sa Fridom Hausom započne konstruktivan dijalog i saradnju, što je našem ambasadoru u Vašingtonu već potvrđeno sa njihove strane.

„Iako se u izveštaju, i komentarima na sam izveštaj koji su usledili po njegovom objavljivanju, tvrdi da je Srbija doživela najdramatičniji pad stepena demokratičnosti u regionu Balkana, činjenica je da je Srbija ocenjena od strane Fridom hausa kao zemlja sa najvišim stepenom demokratije na Zapadnom Balkanu. Stepen demokratije u Srbiji veći je za 0,10 procenata u odnosu na drugoplasiranu Crnu Goru i čitavih 0,64 procenta u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Dakle, tumačenje izveštaja „Zemlje u tranziciji 2020“ po kome Srbija predvodi demokratsko nazadovanje na Zapadnom Balkanu nije opravdano brojkama, koje ukazuju da je Srbija najbolje rangirana“, navodi se u odgovoru premijerke na izveštaj Fridom Hausa.

Ona u pismu dalje dodaje da za razliku od brojnih drugih zemalja centralne Evrope i Balkana, Srbija je zabeležila smanjenje ocene za minimalnih 0,04 (uz Srbiju, jedino je Estonija zabeležila minimalni pad od 0,04, dok su svi ostali bili lošiji: Bugarska, Češka Republika, Letonija, Slovačka, Albanija, Crna Gora, Poljska i Mađarska).

„Predstavljanje Srbije, zemlje koja ima minimalan pad rezultata, kao zemlje koja „prednjači u opadanju demokratije“ u Evropi, nije ništa drugo do pogrešno, zlonamerno i svakako netačno tumačenje kvantitativnih podataka iznetih u samom izveštaju“, ocenjuje Brnabić.

Ona podseća da je ključni zaključak izveštaja da Srbija, po prvi put od 2003. godine, više ne spada u kategoriju demokratija, već u kategoriju tranzicionih/hibridnih režima.

„Međutim, nijedan drugi relevantan izveštaj ili indeks demokratije nije registrovao ili nagovestio takvo demokratsko „skliznjavanje“ Srbije u 2020. godini. Za razliku od Fridom hausa, ni EIU Democracy Index (indeks časopisa “The Economist”) ni BPT Index ne detektuju takvu transformaciju u Srbiji. Prema oba ova indeksa demokratije Srbija se svrstava kao demokratski režim čija je ocena značajno iznad definisane granice neophodne za sklizavanje u kategoriju tranzicionih / hibridnih režima“, napominje predsednica Vlade Srbije.

Prema nenim rečima, kada se uporede ocene Srbije u izveštaju za 2019. i izveštaju za 2020. godinu, jeste da u stvari nema većih razlika u rezultatima. Srbija je, dodaje ona, zadržala iste ocene po 6 od 7 indikatora, sa padom samo u jednoj oblasti od 0.25 poena (0,25 poena je minimalna promena rezultata koju država može da zabeleži u ovakvim izveštajima).

„Jedina kategorija u kojoj je zabeležen pad je kategorija korupcije, za koju je Srbija dobila ocenu 3,50, u poređenju sa prošlogodišnjom ocenom koja je iznosila 3,75. To što je Srbija stavljena u kategoriju hibridnih režima jedino je posledica najmanjeg mogućeg pada rezultata po pitanju korupcije u izveštaju „Zemlje u tranziciji 2020“, ističe u pismo.

Originalan dokument pisma na engleskom jeziku koje je premijerka Ana Brnabić poslala Fridom Hausu možete preuzeti na ovom linku, a na ovom linku je dostupna verzija na srpskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari