Šta posetioce očekuje u Potpećkoj pećini, a šta na užičkom Starom gradu 1Foto: TO Užice

Nova sezona poseta Potpećkoj pećini počela je 1. aprila, a izmenjeno je radno vreme užičke tvrđave Stari grad.

Potpećka pećina, speleološki biser u selu Potpeće nedaleko od Užica, može da se obiđe radnim danima od 12 do 16 i vikendima od 10 do 18 časova.

Poznata je po monumentalnom ulazu, visokom 50 metara, što je najviši pećinski ulaz u Srbiji. Duga je deset kilometara, ali posetiocima je dostupna uređena i istražena staza od 555 metara, sa 700 stepenika.

Po Jovanu Cvijiću, koji je istraživao pećinu, nazvana je najveća dvorana, a ostali njeni prostori nose neobične nazive: Snežana i sedam patuljaka, Don Kihot, Tavan , Prolaz nade, Galerija mladih istraživača…

Iz pećine, bogate speleološkim ukrasima, ističe reka Petnica duga nešto više od jednog kilometra, na kojoj je mnošto ribnjaka.

Pojedinačna ulaznica za odrasle košta 350, za grupe 300, za decu od 7 do 14 godina 250, a za grupe dece tog uzrasta 200 dinara.

U Turističkoj organizaciji Užice kažu da se posete, uz pratnju vodiča, organizuju na svakih sat vremena, a kontakt telefoni vodiča mogu se naći na sajtu i društvenim mrežama te organizacije.

S druge strane, tvrđava Stari grad, tokom aprila, moći će da se obiđe svakim radnim danom (osim utorkom) i vikendom od 11 do 18 časova.

Šta posetioce očekuje u Potpećkoj pećini, a šta na užičkom Starom gradu 2
Foto: N. Kovačević

Utvrđenje iz 14. veka, sa koga se pruža najlepši pogled na Užice, a koje je nedavno većim delom rekonstruisano, podiže se na litici iznad reke Đetinje.

Zdanje je, tokom vekova, više puta rušeno, ponovo građeno i dograđivano, a konačno je porušeno 1863. godine u vreme proterivanja Turaka iz grada.

U podnožju je, na reci Đetinji, 1900. godine, pet godna po izgradnji centrale na Nijagari u Americi, sagrađena hidrocentrala po principima Teslinih polifaznih struja, koja i danas radi.

Uz pratnju vodiča, posete Starom gradu se ne naplaćuju, a kako ističu u TO Užice, svi posetioci tvrđave su osigurani.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari