Šta se do sada zna o delta soju korona virusa, koji je registrovan i u Srbiji 1Foto: FoNet/MOD

Osobe koje se zaraze delta sojem korona virusa imaju donekle drugačije simptome od onih koji su pratili prethodno dominantne sojeve, pokazala je analiza iz Engleske.

Ti simptomi uglavnom uključuju glavobolju, bolove u grlu, curenje iz nosa i temperaturu. Neki od prethodno dominantnih simptoma poput gubitka čula mirisa i kašlja su znatno ređi.

Ovi nalazi dobijeni su na osnovu podataka koje su oboleli od kovida unosili preko aplikacije a koje su potom stručnjaci analizirali.

Tim Spektor, profesor sa King koledža, koji vodi ovu studiju, kaže da se „kovid sada drugačije manifestuje“.

– Više liči na težu prehladu među mlađim osobama, a ljudi to ne shvataju – naveo je Spektor.

Pored drugačijih simptoma, delta soj se i lakše prenosi, a postoje i bojazan da nosi i veći rizik od hospitalizacije.

Studija iz Škotske, objavljena sredinom juna u Lansetu, navodi da nevakcinisane osobe zaražene delta sojem imaju dvostruko veće šanse da završe u bolnici u poređenju sa nevakcinisanim pacijentima zaraženim prethodno dominantnom alfa varijantom.

Ipak, kako su upozorili predstavnici Svetske zdravstvene organizacije, potrebno je još podataka da bi moglo da se potvrdi da je delta soj zaista opasniji.

Ono što jeste potvrđeno je da vakcine štite, donekle u manjoj meri, i od ovog soja.

Analiza Javnog zdravlja Engleske pokazala je da je Fajzer-Biontek vakcina efikasna 88 odsto dve nedelje nakon druge doze protiv simptomatskog oblika kovida 19 u slučaju delta soja (za prethodno dominantan soj ta efikasnost je bila 93 odsto).

Efikasnost AstraZeneke kod delta soja je 60 odsto, u poređenju sa prethodnih 66 odsto.

O efikasnosti druge dve vakcine koje se koriste u Srbiji – Sinofarma i Sputnjika V – zna se na osnovu izjava stručnjaka i za sada nema objavljenih analiza.

Tako je Rojters prošle nedelje preneo da su predstavnici Gamaleja instituta, koji je razvio sputnjik V, naveli da je njihovo cepivo efikasno 90 odsto u slučaju delta soja.

Ova novinaska agencija prenela je i izjavu kineskih epidemiologa da su „kineske vakcine donekle efikasne u smanjenju rizika od simptomatskih i teških slučajeva prouzrokovanih delta sojem“.

Delta soj korona virusa pojavio se u Indiji, a do sada je registrovan u oko 100 zemalja, uključujući Srbiju.

Evropski centar za kontrolu bolesti procenjuje da će do kraja leta ova varijanta postati dominantna u Evropi, kao i da će se najviše širiti među mladim ljudima koji su u najmanjoj meri i vakcinisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari