Šta TV serija "Sluškinjina priča" govori o našoj stvarnosti

Ostavite komentar


  1. Sama činjenica da autorka-feministkinja koristi državni fond… i napiše "… Država u tome ne učestvuje otvoreno, ali zato pomaže svojim zakonima…" negira ključne stavove u tekstu, kao i što ukazuje na verovatnoću da autorka ima drugaricu u resornom Ministarstvu… što je već problem (korupcija) svih nas, a ne samo žena… i o čemu bi zaista trebalo pisati.

  2. Моја тетка, рођена 1900. године, удала се 1919. године у породичну задругу и била је њен 62. члан. Увођена постепено у послове заједнице у којој је све функционисало као у кошници. Свака трудна жена била је поштеђена тешких послова и на тај начин стимулисана да рађа. Тај заборављени модел могао би наш неки редитељ да оживи и да га упореди са многим другим и добрим, али и оваквим наказним моделима који су нажалост затровали и наш простор.

  3. Gledala sam samo prvu epizodu serije. Nisam mogla da nastavim – ideja mi je previse mucna i brutalno realzovana. A istina je da nije daleko od stvarnosti niti nemoguca u buducnosti. Pratim sta se desava u Poljskoj zbog snaznog uticaja Katolicke crkve i borbu zena za pravo na odlucivanje o sopstvenom telu u 21. veku! Primecujem, takodje, i neku vrstu Stokholmskog sindroma kod mnogih starijih zena, koje su i same bile zrtve pogresnog pristupa, sklopa pogresnih vaspitnih modela, religije, patrijarhata, nastavljaju to da prenose svojm cerkama, unukama, snajama… a sve pod izgovorom tradicije i cuvanjem starih vrednosti, "kako su nase bake mogle". Kad pricam sa svojom 92-godisnjom bakom kao zena sa zenom, sta misli o svemu tome, kaze rezignirano: "Ma ko je mene sta pitao, da li hocu ili necu" i vidim da joj je srce puno sto ima priliku da gleda da kako njen izdanak prkosi tome, jer tako i ona prozivljava drugacije mogucnosti na koje nije imala pravo zbog sredine.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.