Šta znamo o virusu gripa tip B koji je otkriven u Beogradu? 1Photo:Kelly Sikkema on Unsplash

Virus gripa tipа B, čije je prisustvo potvrđeno laboratorijskim testiranjem u Beogradu, ređe je prisutan tokom sezone gripa u odnosu na virus gripa tipa A.

Oba tipa međutim izazivaju slične simptome, i ne postoje posebne razlike u ozbiljnosti kliničke slike.

Procenjuje se da među svim osobama obolelim od gripa njih 25 odsto bude zaražena tipom B, dok su ostali inficirani tipom A.

Podaci Evropskog centra za kontrolu bolesti pokazuju da u poslednjoj izveštajnoj nedelji – među 3,563 uzorka uzetih u senitalnom nadzoru koji su bili pozitivni na virus gripa, njih 92 odsto su bili pozitivni na tipa A a samo osam odsto na tip B.

Slična raspodela se vidi i među pozitivnim uzorcima koji su dobijeni iz ustanova koje nisu uključene u senitalni nadzor (bolnice, škole, domovi…), a među kojima je 94 odsto bilo pozitivno na virus gripa tip A a preostali na virus gripa tip B.

Iako se povremeno može čuti da virus gripa tip B izaziva blaži oblik bolesti, analize potvrđuju da to nije slučaj i da se bolest razvija kod oba tipa na sličan način.

Osnovni simptomima su povišena temperatura, umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima. Temperatura može biti izrazito visoka, često i iznad 40 stepeni pogotovu u prvim danima. Takođe, mogu se javiti i povraćanje i proliv.

U pogledu respiratornih simptoma javaljaju se bol u grlu, zapušen nos, suv nadražajni kašalja.

Oporavak može duže da traje pogotovu među starijim osobama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari