Zvaničnici Evropske unije i Turske sastali su se juče kako bi razgovarali o blokiranom procesu turskog pokušaja priključenja Uniji. Razgovori su deo prvog sastanka na visokom nivou, nakon što su zemlje članice bloka izrazile zabrinutost povodom političkog nemira, koji je bio izazvan izborom novog turskog predsednika.

Zvaničnici Evropske unije i Turske sastali su se juče kako bi razgovarali o blokiranom procesu turskog pokušaja priključenja Uniji. Razgovori su deo prvog sastanka na visokom nivou, nakon što su zemlje članice bloka izrazile zabrinutost povodom političkog nemira, koji je bio izazvan izborom novog turskog predsednika. Razgovore su vodili turski ministar spoljnih poslova Abdulah Gul i njegov nemački kolega Frank Valter Štajnmajer, čija zemlja trenutno predsedava Unijom.
Nemački ministar spoljnih poslova izrazio je žaljenje što Ankara nije uspela da preduzme neophodne korake i prizna Kipar uz podsticanje direktne trgovine. Štajnmajer je od Ankare zatražio da ubrza sprovođenje reformi i izrazio nadu da će nova vlada, koja će preuzeti funkciju posle opštih izbora u julu, nastaviti da vodi zemlju putem Evropske unije. On je takođe izneo prikrivene kritike koje se tiču veoma moćne turske vojske, izražavajući nadu da će „sve snage i institucije u Turskoj ispunjavati svoje dužnosti“. EU pritiska Tursku da sprovede demokratske reforme, dok je ranije najavljeno da će, tokom ovog susreta visokih zvaničnika, naglasak biti na pokretanju tri nova politička pitanja s ovom dominantno muslimanskom zemljom. Zvaničnici EU planiraju da otvore tri nova pregovaračka „poglavlja“ s Ankarom. Tri nova poglavlja uključuju pitanja ekonomije i monetarne politike, statistike, kao i pitanja finansijske kontrole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari