Stamatović: Opština Čajetina nije kupila nagradu 1Uručivanje nagrade u Londonu/Foto: Opština Čajetina

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, odbacio je optužbe naprednjaka da je ta lokalna samouprava, iz svog budžeta, platila 3.000 funti za nagradu „Inovativni menadžer godine“.

To priznanje je Akademska unija Oksforda, u septembru ove godine, dodelila čajetinskoj opšini uz obrazloženje da je „uvela značajne novine i postigla uspeh u uspostavljanju najboljih uslova za ekonomski razvoj turizma, kako za investitore tako i za dobrobit građana“.

Tada je iz te lokalne samouprave saopšteno i to da je ta Unija „medjunarodno akademsko udruženje, koje čini više od 350 rektora univerziteta, naučnika, istraživača i inovatora iz 34 zemlje, koje razvija ideale akademske izuzetnosti, inovacija i pristupačnosti, i posvećena je širenju suštinskih vrednosti širom sveta“. NJen glavni cilj je, kako je objašnjeno, da spoji napore naučnika, obrazovnih radnika, industrijalaca i proizvodjača i integriše nauku, obrazovanje i posao u moderni svet“.

Uz zahtev Povereništva SNS Čajetina da Stamatović podnese ostavku, u saopštenjima čajetinskih i užičkih naprednjaka je navedeno da je „razotkriveno da je umešan u brutalnoj prevari“.

Stamatović je putovao u London sa svojom omiljenom saradnicom i novcem građana opštine Čajetina su plaćali hotelsku sobu 800 evra, kako bi, navodno, primili nagradu Oksforda. Ovu laž definitivno je razotkrio ugledni britanski dnevni list Tajms, koji je razobličio prevarantsku organizaciju od koje je Stamatović kupio priznanje za čak 3.000 funti“, saopštilo je čajetinsko Poverništvo SNS i zahteva od državnih organa da „hitno reaguju i sankcionišu nesavesne čelnike opštine Čajetina, koji su debelo zavukli ruke u džepove svojih građana kako ih brutalno obmanuli“.

U skoro identičnom saopšenju Gradskog odbora SNS Užice, navodi se da je Stamatović „osvojio priznanje lažne institucije, koje ukrajinski prevaranti prodaju za 3.000 do 10.000 funti“.

Međutim, Milan Stamatović je odbacio optužbe i naveo da „neistine naprednjaka štete državi, Čajetini i međunarodnim institucijama“.

Ako nađu račun da smo platili nagradu iz opštinskog budžeta, neka ga slobodno pokažu javnosti, i neka dođe bilo koja inspekcija da to proveri“, rekao je Stamatović za Danas.

Objasnivši da je Akademska unija Oksforda kontaktirala mejlom Opštinu i obavestila da se Čajetina nalazi u konkurenciji 50 lokalnih samouprava iz cele Evrope za navedeno priznanje, Stamatović je naveo da je toj Uniji dostavljen kratak prikaz svih aktivnosti, realizovanih i planiranih projekata čajetinske opštine.

Posle procene, ocenjivačka komisija Akademske unije Oksforda je odlučila da to priznanje pripadne našoj lokalnoj samoupravi. To nas je obradovalo i ni u jednom trenutku od nas nije traženo bilo kakvo plaćanje kako bi se nagrada dobila“, naveo je Stamatović i dodao da su te optužbe „još jedan dokaz da SNS mašinerija uvek ima zadatak da napada političke protivnike, pošto je Čajetina među retkim opštinama u kojima naprednjaci nisu na vlasti“.

Stamatović ocenjuje da se iza napada kriju pokušaji naprednjaka da se on diskredituje, pošto insistira na tome da se konačno reši status državnog zemljišta od 2.213 hektara na Zlatiboru, koje je ministarka Zorana Mihajlović, pre tri godine, pokušala da, bez naknade, dodeli privatizovanom Poljoprivrednom kombinatu „Zlatibor“, kao i da se reši problem u vezi sa zemljištem koje koristi privatno preduzeće „Zlatibor-turist“.

Očigledno je naprednjacima to ne odgovara, ali neću odustati zaštite državne imovine. Vlast mora da javno progovori o tome žašto ne rešava status tog zemljišta i kome ga je Mihajlovićka namenila“, poručio je Stamatović.

Naprednjačka kuhinja

„Po istom principu, ministarka Mihajović nas je nedavno optužila da smo kuplili zastarelu opremu za zlatiborsku godnolu od francuske kompanije Pomagalski, za koju je rekla da je bankrotirala i da više ne postoji. To nije tačno i ta kompanija je dala javnosti sve podatake o opremi i svom poslovanju. Isti su nalogodavci i sve to ide iz naprednjačke kuhinje, samo zato što pokrećemo problem zemljišta PK „Zlatibor“ i „Zlatibor-turista“, kazao je Stamatović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari