Stano o merama reciprociteta: Zaustaviti napetosti koje dolaze sa obe strane, dijalog mesto za rešavanje takvih sporova 1Foto: Twitter

Portparol Evropske komisije Peter Stano poručio je danas, povodom uspostavljanja reciprociteta za registarske tablice vozila koja iz Srbije dolaze na Kosovo, da bi trebalo zaustaviti napetosti koje dolaze sa obe strane i da je dijalog mesto za rešavanje takvih sporova.

Pomno pratimo situaciju i želim da naglasim da je sloboda kretanja osnovni uslov EU i očekujemo da će Kosovo i Srbija to promovisati. Pozivamo obe strane da se uzdrže i smanje tenzije. Odmah i bez odlaganja, naglasio je Stano, prenosi RTK.

Stano je ukazao da bi Kosovo i Srbija trebalo da koriste dijalog kao jedinu platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koja ove dve zemlje mogu imati, uključujući i slobodu kretanja.

Specijalni predstavnik EU za dijalog između Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je doputovao u Beograd i na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem će se razgovarati o toj situaciji, a potom i sa
političkim rukovodstvom Kosova o rešavanje ovog pitanja, predočio je Stano.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu raspoređeni su jutros na dva prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, sa oko 20 vozila, od toga više od 10 blindiranih, javio je Kosovo onlajn.

Kako je ranije saopšteno iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Priština planira da počne da skida srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i da ih zamenjuju svojim.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 10 časova hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, zbog današnjih dešavanja na Kosovu, potvrđeno je Danasu u kabinetu predsednika.

Predsednik Srpske liste i kosovski ministar za povratak i zajednice Goran Rakić pozvao je danas sa Jarinja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pomogne Srbima na Kosovu posle dolaska jedinica Rosu i početka oduzimanja srpskih registarskih tablica.

Odluka kosovske vlade o zabrani srpskih tablica je jednostrana i nerešiv je problem za vlasnike 9.500 automobila koji su registrovani u centralnoj Srbiji, izjavila je danas Milica Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa sa sedištem na severu Kosova.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.