Stara, nova tema srpskog zdravstva: Da li će konačno početi izgradnja novog porodilišta u Beogradu i zašto je "Front" neadekvatan? 1Foto: Dejana Majstorović, Fonet/Zoran Mrđa. Ilustracija: Radenko Topalović

Porodilište GAK Narodni front nije „adekvatno“ i potrebno je da Beograd dobije novo porodilište, ponovo je otvorila „staru“ temu ove nedelje ministarka zdravlja Danica Grujičić. Njenu izjavu komentarisale su za Danas prof. dr Snežana Rakić, nekadašnja direktorka GAK Narodni front, i Jasmina Mihnjak, urednica portala Bebac, i navele da je osnovni problem Narodnog fronta to što broj pacijentkinja odavno premašuje ‚njegove kapacitete.

– Ministarka nije rekla ništa novo, mi smo taj problem notirali još 2013. godine. Obim rada ustanove je odavno premašio kapacitete. Sve što se radi u ginekološko-akušerskoj oblasti u Srbiji, radi se u GAK Narodni front. Prošle godine bilo je 8.000 porođaja, 4.500 operacija. Zgrada Narodnog fronta potiče iz 1926. godine i nije moguća rekonstrukcija. Porodilište je zaista nesulovno i zaposleni rade u nemogućim uslovima – navodi prof. dr Rakić.

Ona kaže da se na izmeštanju porodilišta radi od 2013/2014. godine, kada je napravljen dogovor sa tadašnjom Kancelarijom za javna ulaganja da se izgradi novo porodilište.

– Opredeljena su sredstva, odabrana je lokacija i sadašnje rukovodstvo radi na tome. U pitanju je veliki posao – navodi Rakić.

Sadašnji direktor GAK Narodni front prof. dr Željko Miković nije do objavljivanja ovog teksta odgovorio na pitanja Danasa ovim povodom.

Upitana kako vidi ministarkinu izjavu da je porodilište Narodni front „neadekvatno“, Jasmina Mihnjak, urednica portala Bebac, kaže da sve zavisi iz kog se ugla gleda.

– To je naša najveća GAK ustanova, i u pogledu strukture zaposlenih i najsigurnija, jer se upravo u Narodni front upućuju najkomplikovaniji slučajevi iz cele Srbije. Ono što je problem jeste što je to jedna velika tercijalna ustanova u kojoj imate pacijentkinje kojima se spasavaju životi i one koje se porađaju nakon jedne normalne fiziološke trudnoće – navodi Mihnjak.

Ona dodaje da su u velikim gradovima potrebna manja porodilišta jer je „praksa pokazala da u takvim ustanovama žene pre mogu da dobiju sve usluge koje su im potrebne, što nije slučaj uvek u Narodnom frontu jer je isuviše veliki broj porođaja.“

– I naša istraživanja o uslovima iz porodilišta, od kojih je poslednje bilo 2019, pokazala su da su manja porodilišta kao što je Dragiša Mišović ili Zvezdara bolje ocenjena. Pošto takva porodilišta ne mogu da prime sve žene, jasno je da je Beogradu potrebno dodatno porodilište, kao što je uostalom potrebno i Novom Sadu, gde trenutno sve žene iz Vojvodine bivaju upućene u Betaniju – navodi Mihnjak.

Prema poslednjim informacijama objavljenim u medijima, za sada je urađen detaljni plan regulacije za područje na kome bi trebalo na Bežanijskoj kosi da se gradi novo porodilište. Nakon toga bi trebalo da se završi studija izvodljivosti.

Govoreći jutros za K1 ministarka Danica Grujičić rekla je da bi sledeće godine trebalo da počne izgradnja porodilišta na Bežanijskoj kosi.

– Biće rasprostranjeno na 40.000 kvadrata, ali pre gradnje mora da se dostavi čitav urbanistički plan, kako bi radovi mogli da počnu da se izvode – kaže dr Grujičić i dodaje da se porodilište Narodni front nalazi na veoma nepristupačnom mestu, a imaju najveći broj porođaja.

Prema njenim rečima, u Narodnom frontu su konstantne gužve, nalazi se na veoma nepristupačnom mestu, a u njemu se obavlja najviše porođaja.

– Prošle godine su imali 8.500 porođaja, ubedljivo su najjači u Srbiji i zaista zaslužuju jedne prostorne uslove koji treba da budu. Sa druge strane, oni su još uvek lideri u veštačkoj oplodnji i zbog toga mislim da treba da dobiju sve neophodne uslove – rekla je ministarka.

Prvobitan plan podrazumevao je da izgradnja počne do kraja 2020, a da porodilište bude završeno do 2023. godine.

Sredstva za izgradnju novog porodilišta obezbeđena su iz velikog projekta koji Srbija ima sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, a ranije je procenjivano da bi izgradnja mogla koštati 15 miliona evra.

Poslednje veliko ulaganje u porodilišta u Beogradu bilo je 2019. u Lazarevcu gde je izgrađena nova zgrada i obezbeđena nova oprema.

Podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da je 2019. godini, pre pandemije, u Narodnom frontu rođeno oko 7.000 beba. Nešto manje oko 5.000 dece rodilo se u GAK Višegradska. Na Zvezdari na svet je došlo oko 800 beba, u KBC Zemun oko 600 a u bolnici Dragiša Mišović oko 2.200.

I Niš je prioritet
Ministarka Grujičić je najavila i da je u planu i rekonstrukcija GAK u Nišu.

– Kada sam obišla porodilište u Nišu, rekla sam predsedniku da nešto mora da se uradi, jer ono je stvarno kritično. Ukoliko želimo da nam se bebe rađaju u Srbiji, moramo i trudnicama da omogućimo udoban i siguran porođaj. Ovo porodilište je tokom osamdesetih godina, bilo urađeno po standardima, ali sada je 21. vek, dotrajalo je i mora sve da se uredi, kako spolja, tako i iznutra. Siniša Mali je dobio nalog od predsednika da nađe novac. Mnogo je drugačije je kada odete i vidite bolnice, jer tada možete da napravite prioritete, gde je stanje kritično i gde mora hitno nešto da se uradi – rekla je ministarka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari