Stari studenti danas predaju peticiju 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Više od 3.600 studenata koji su studije upisali pre prelaska na bolonjski sistem uputiće danas peticiju nadležnima, u kojoj traže produženje roka za diplomiranje, saznaje Danas.

Po važećem zakonu, taj rok im ističe 30. septembra, dok studenti medicine imaju još dodatnu godinu da okončaju studije.

Studenti zahtevaju da Ministarstvo prosvete po hitnom postupku napiše izmene Zakona o visokom obrazovanju, da taj nacrt usvoji Vlada i da predlog bude upućen parlamentu. Predlažu i dva moguća rešenja – prvo je da zakon ne limitira dužinu trajanja njihovih studija već da imaju pravo da ih završe po nastavnom planu i programu po kojem su ih i upisali. Alternativno rešenje, o kojem je Danas prvi pisao, usaglašeno je sa rukovodstvom Studentske konferencije univerziteta Srbije i predviđa da svi studenti kojima je ostalo do šest ispita dobiju dve godine da diplomiraju (odnosno tri za integrisane studije iz polja medicine), a da im se za svaka tri dodatna nepoložena ispita omogući još jedna godina. Traže i garanciju da im se, ako ne okončaju studije do predviđenog roka, ne ukida pravo da završe školovanje po starom plani i programu.

„Stari studenti su upisali fakultete i više škole po zakonu i Ustavu koji su im omogućili neoročeno studiranje i nijedan kasnije doneti pravni akt ove zemlje, zbog nemogućnosti retroaktivne primene, im to pravo ne može poništiti i oduzeti. Svi ostali studenti su upisali studije po Zakonu o visokom obrazovanju kojim je nedvosmisleno i jasno bilo određeno i predviđeno oročeno studiranje, sa čim su oni i bili upoznati“, navodi se u obrazloženju peticije.

Studenti podsećaju da primena bolonje nije počela donošenjem Zakona o visokom obrazovanju 2005, već da u praksi danas ima akademaca koji su po starom sistemu upisivani 2006, 2007, pa čak i 2008. godine. Ukazuju i da nisu na teretu budžetu i fakultetima jer sami plaćaju svoje školovanje, da mnogi ne žive u mestu gde su im fakulteti već dolaze samo radi polaganja ispita, veliki broj njih radi i izdržava porodicu… Prelazak na bolonjski sistem za stare studente je neprihvatljivo rešenje.

„Svako drugačije rešavanje ovih problema i zahteva iz peticije dovešće do ogromnih i nesagledivih posledica i po pojedince, i po porodice, ali i društvo. Naime, moglo bi se očekivati izražavanje nezadovoljstva radikalizovanjem akcije u vidu uličnih protesta i masovnog okupljanja, različiti oblici štrajkova, povećanje broja obolelih, socijalno ugroženih, nezaposlenih, ali i pokretanje velikog broja pojedinačnih sudskih i upravnih postupaka“, piše, između ostalog u peticiji.

Kome sve ide peticija

Studentska peticija će biti upućena predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković, predsedniku skupštinskog Odbora za obrazovanje Muameru Zukorliću, kao i članovima tog odbora LJubiši Stojmiroviću i Marku Atlagiću, inače poslanicima SNS-a, koji su ranije podržavali zahteve starih studenata. Peticija će takođe otići na adrese ministra prosvete Mladena Šarčevića i potpredsednika Studentske konferencije univerziteta Srbije Vladimira Smuđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari