Starim studentima najmanje još dve godine za diplomiranje 1Foto: Aleksandar Veljković (Arhiva)

Ukoliko Skupština Srbije i Ministarstvo prosvete podrže predlog Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS), stari studenti dobiće najmanje još dve godine da okončaju studije, što je više od onoga što ti studenti traže.

To za Danas ističe Vladimir Smuđa, potpredsednik SKONUS-a, zadužen za visoko obrazovanje, koji je i predložio model kako bi produženje roka starim studentima moglo da izgleda.

– Naš predlog je da studentima kojima je ostalo do šest ispita, rok za diplomiranje bude produžen za dve godine, a da se za svaka naredna tri nepoložena ispita dobija dodatna godina. Dakle, onaj kome je ostalo 12 ispita dobio bi četiri godine, što je mnogo više nego što traže stari studenti. Pošto ima šest ispitnih rokova, rukovodili smo se logikom da student može u dva roka da položi jedan ispit – objašnjava Smuđa.

On navodi da bi svi studenti koji žele da okončaju studije trebalo najpre da se prijave svojim fakultetima, jer visokoškolske ustanove koje ne naplaćuju obnovu apsolventskog staža nemaju podatke koliko ima starih studenata. Smuđina izjava u pojedinim medijima da većina fakulteta ne naplaćuje obnovu apsolventskog staža izazvala je buru negodovanja na društvenim mrežama, a stari studenti demantovali su njegove reči objavljujući fotografije indeksa u kojima se vidi da su neki fakulteti tražili obnovu čak i na šest meseci. Stari studenti tvrde da 95 odsto fakulteta u Srbiji naplaćuje obnovu godine, odnosno apsolventskog staža, napominjući da je to uslov da bi uopšte izašli na ispit. Iznosi školarina koje fakulteti naplaćuju su različiti od, od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada dinara. Smuđa međutim, ostaje pri svom stavu.

– Na većini fakulteta se ne plaća obnova apsolventskog staža, to radi manjina. Čim smo čuli da to rade neki beogradski fakulteti, odmah smo zakazali sastanke sa upravama. Meni je apsurdno da su lokalni studentski parlamenti dozvolili da se plaća apsolventski staž, jer to ne bi smelo da se dešava. Što se tiče apsolventskih rokova, to nije stečeno pravo i tamo gde su lokalni parlamenti ažurni nema problema. Nije u redu da ne postoje ti rokovi za stare studente i to je još jedna stvar koju ćemo tražiti – ističe Smuđa.

Na pitanje zašto SKONUS nije uputio skupštinskom Odboru za obrazovanje obrazložen predlog za produženje roka za diplomiranje starim studentima, jer bi tako izbegle nesuglasice, Smuđa kaže da su najpre hteli da čuju mišljenje Odbora o mogućnoj izmeni Zakona o visokom obrazovanju. Ukoliko Odbor bude voljan za tako nešto predstoje pregovori sa Ministarstvom prosvete, jer produženje roka starim studentima nije jedina tema koja tišti akademce. Smuđa napominje da naplata obnove apsolventskog staža i broj ispitnih rokova nisu pitanja za Ministarstvo već za fakultete, te će se tamo i rešavati.

Posle oštre polemike na društvenim mrežama i kritika rukovodstva SKONUS-a da su Odboru za obrazovanje uputili predlog koji je suprotan interesima starih studenata, obe strane su voljne da sednu za isti sto, usaglase zahteve i dogovore strategiju za ubuduće. Oko jedne stvari nema dileme – prebacivanje starih studenata koji do 30. septembra ne završe studije na bolonjske programe nije prihvatljivo rešenje ni za ove akademce, ni za SKONUS.

Zukorlić: Male šanse za izmenu zakona

Predsednik Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije Muamer Zukorlić kaže za Danas da je i moralno i pravno mali prostor za novu izmenu Zakona o visokom obrazovanju radi produženja roka za diplomiranje starim studentima.

– Imali smo žučnu raspravu pre dve godine kad smo menjali zakon po istom osnovu i tada je većina članova Odbora bila da se omogući produžetak na godinu dana. Ja sam se zalagao da bude na dve i kolege su mi ukazale da će, ako to prihvatimo, studenti ponovo tražiti produženje. Odgovorio sam tada da je to moguće, ali da više nećemo produžavati, čime sam se na neki način obavezao da neću biti za nove rokove jer to postaje besmisleno. Ulazimo u igru bez granica gde ćete uvek imati neku grupu studenata kojoj odgovara produženje. I moralno i pravno, veoma je mali prostor za novu izmenu zakona. To je moja ocena, ali sam kao predsednik Odbora dužan da saslušam argumente svih strana pre nego donesemo konačni stav – navodi Zukorlić.

Na pitanje kada bi se ova tema mogla naći na dnevnom redu, odgovara da je to pitanje političke volje većine članova Odbora, da li su spremni da se to uopšte stavi na dnevni red.

– Ako bude volje to ćemo uraditi i sigurno nećemo čekati jesen. Ali ponavljam da smo iscrpili moralne i pravne argumente da izađemo u susret takvom zahtevu – kaže Zukorlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari