Stejt dipartment: Diskriminacija, nasilje, korupcija u Srbiji 1Foto: EPA/MIKE THEILLER

Najveći problemi sa ljudskim pravima u Srbiji 2016. su diskriminacija i nasilje protiv manjina, pritisak na medije, neefikasno pravosuđe i korupcija na više nivoa vlasti, kaže se u izveštaju američkog Stejt dipartmenta o stanju ljudskih prava u prošloj godini.

Međunarodni posmatrači su ocenili da su se parlamentarni izbori u aprilu 2016. godine odvijali uz poštovanje osnovnih sloboda, ali da je bilo pristrasnog medijskog izveštavanja i nefer prednosti za kandidate vladajućih stranaka uz mešanje državnih i partijskih aktivnosti.

Civilne vlasti su održale kontrolu nad snagama bezbednosti, a najveći problemi u pogledu ljudskih prava su bili diskriminacija i društveno nasilje protiv manjina, naročito Roma.

Kao neke od najznačajnih problema, autori izveštaja navode pritisak na novinare i samocenzuru i neefikasno pravosuđe zbog čega suđenja dugo traju, a osumnjičeni provode duge period u pritvoru.
Stejt dipartment u svom izveštaju navodi da je bilo optužbi da je policija tukla pritvorenike i da je maltretirala ljude uglavnom tokom hapšenja ili u pritvoru radi dobijanja priznanja. Zatvori su pretrpani i u njima su loši osnovi uslovi života uz nasilje među zatvorenicima, a bilo je tvrdnji da su vlasti kontrolisale njihovu komunikaciju sa osobama van zatvora.

Vlasti Srbije nisu obezbedile trajno rešenje za veliki broj raseljenih iz sukoba devedesetih godina i skoro pridošle izbeglice i migrante za Bliskog istoka i Azije, kaže se u izveštaju.
Autori izveštaja upozoravaju na korupciju u zdravstvu, obrazovanju i delovima vlasti, uključujući policiju.

U izveštaju se dodaje da su organizacije zaštitnice ljudskih prava i pojedinci koji kritikuju vlasti bili predmet maltretiranja. Zabeleženi su i slučajevi društvenog i porodičnog nasilja protiv žena, maltretiranja i iskorištavanja dece i diskriminacije osoba sa invaliditetom, trafikiga i zlostavljanja LGBTI populacije. Iako su vlasti vodile sudske procese protiv zvaničnika koji su javno označeni kao prekršioci zakona, posmatrači smatraju da veliki broj slučajeva korupcije, nasilja i drugih zloupotreba nije prijavljen. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari