Rezervoari autobusa Bečejprevoza pune se metanom iz boca sa prikolica: Građani užičkog naselja Krčagovo uznemireni 1Prikolica sa bocama sa metanom/Foto: privatna arhiva

Zbog ušteda, preduzeće Bečejprevoz, koje u Užicu obavlja gradski javni prevoz, umesto na gasnim stanicama, rezervoare svojih autobusa puni metanom iz boca sa prikolica, u užičkom naselju Krčagovo.

Dok su građani tog dela Užica uznemireni, takav način pretakanja gasa, kažu u Bečejprevozu, mnogo je jefitniji od upućivanja autobusa u Čačak, gde je najbliža gasna stanica.

Očevici, koji su to prijavili policiji, kažu za Danas da je time „ugrožena bezbednost građana tog dela Užica, dok odgovorni u tom preduzeću tvrde da je takav način pretakanja gasa privremen i da za to imaju potrebne dozvole.

Prijava policiji

Glišo Vidović, predsednik sindikata Sloga u Užicu, jedan od očevidaca, kaže za Danas da je u četvrtak, 23. februara, primetio da se autobusi tog prevoznika pune gasom iz ogromnih boca natovarenih na veliku prikolicu u Krčagovu, u blizini jednog restorana i drugih poslovnih objekata u tom delu grada.

„Smatram da je takvim postupanjem ugrožena bezbednost građana Krčagova, jer se opasna materija pretače na takav način. Sve sam to fotografisao,  napravio video-snimke i prijavio policiji“, kaže za Danas Vidović.

Rezervoari autobusa Bečejprevoza pune se metanom iz boca sa prikolica: Građani užičkog naselja Krčagovo uznemireni 2
Foto: Privatna arhiva

Dodaje da je „pola sata nakon njegovog poziva, stigla policija i da su njeni pripadnici legitimisali zatečene vozače i napravili zapisnik“.

„Očekujem da se Bečejprevozu zabrani da na takav način puni rezervoare autobusa“, poručuje naš sagovornik i pita se „kako to da u gradu niko od nadležnih ne reaguje“.

Dozvole

Dragan Marjanović, direktor Bečejprevoza u Užicu, potvrdio je za Danas Vodovićeve tvrdnje i naveo da se već mesecima na takav način pune rezervoari autobusa.

Za to je, tvrdi, uprava te firme, čije sedište je u Bečeju, pribavila „sve potrebe dozvole“.

Objašnjava da su se ranije „autobusi punili metanom na gasnoj stanici u Čačku, što je povećavalo troškove poslovanja preduzeća, ali da je kasnije sklopljen ugovor sa firmom Meser Tehnogas iz Kraljeva, koja doteruje boce na prikolici u Krčagovu“.

„Konslutovali smo se sa predstavncima te firme i protivpožarnom službom u direkciji našeg preduzeća i rekli su nam da nismo prekršili zakone i propise kojima se to reguliše“, tvrdi za Danas Marjanović.

Rezervoari autobusa Bečejprevoza pune se metanom iz boca sa prikolica: Građani užičkog naselja Krčagovo uznemireni 3
Dragan Marjanović, Foto: Nenad Kovačević

O rizicima po bezbednost građana i imovine u tom naselju, Marjanović kaže da „ako nije bezbedno, neka izađu inspekcije i neka to kažu, a mi to više nećemo raditi“.

„I drugi prevoznici u Srbiji se“, ističe, „snabdevaju gasom na takav način“,

On je za Danas rekao da je policija napravila zapisnik i da ga je predala javnom tužiocu.

„Tužilac se izjasnio da mi nismo u prekršaju, ali naše portivpožarne službe iz centrale preduzeća proceniće još jednom da li ima ili nema opasnosti za građane i imovinu. Ako kažu da ne može, mi to više nećemo raditi“, kaže za Danas Marjanović.

Ovako je jeftinije

Lokacija za takav način punjenja rezervoara, za koji je rekao da je „privremen do otvaranja gasne stanice u Sevojnu“, nalazi se na otvorenom prostoru u delu industrijske zone Krčagova, jer u tom preuzeću, obašnjava, smatraju da „je ona najbezbednija“.

„Namera nam je“, dodaje, „da naši autobus ne zagađuju životnu sredinu i da što pre nabavimo još vozila koja će koristiti gas“.

To preduzeće, kaže, „s nestrpljenjem očekuje da se u Užicu otvori gasna stanica, jer bi time smanjilo troškove poslovanja“.

Rezervoari autobusa Bečejprevoza pune se metanom iz boca sa prikolica: Građani užičkog naselja Krčagovo uznemireni 4
Foto: Privatna arhiva

Marjanović je prošle godine najavio da će to preduzeće zakupiti lokaciju u  Sevojnu i na njoj izgraditi gasnu stanicu, ali to sada, objašnjava, „nije izvesno“.

„Na drugoj lokaciji, takođe u Sevojnu, na benzinskoj pumpi Duda invest, prema mojim informacijama, prodaja metana trebalo bi da počne za koji dan. Mi bismo se snabdevali na toj stanici, što bi za nas bilo rentabilnije i mnogo lakše od trenutnog načina punjenja iz boca ili odlazaka autobusa u Čačak, gde je nabliža gasna stanica“, navodi za Danas Marjanović.

Nema krivičnog dela

Užička policija, kako Danas saznaje, u petak ujutro je uputila obaveštenja o tome Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine, Odeljenju Sektora za vanredne situacije MUP Srbije i Osnovnom javnom tužilaštvu u Užicu.

„Tužilaštvo je obavešteno o tome, kao i nadležne inspekcije koje bi trebalo da provere da li se takvim načinom pretakanja gasa ugrožava bezbednost građana. Za sada, u tome što je učinjeno, nema krivičng dela, a da li ima prestupa i propusta to će utvrditi inspekcije, koje će nam dostaviti izveštaje“, rekao je za Danas Marko Dimitrijević, osnovni javni tužilac u Užicu.

Nadležnosti inspekcija

U gradskim inspekcijama, Danasu je rečeno da taj problem nije u njhovoj nadležnosti, već u nadležnosti republičkih inspekcija.

U Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine, Danasu je nezvanično potvrđeno da je ta inspekcija reagovala i sačinila belešku o tome, ali da to nije u njenoj nadležnosti, već Ministarstva saobraćaja.

„Sve što je u vezi trasporta opasnih materija, to je u nadležnosti tog Ministarstva, čija inspekcija bi trebalo da utvrdi da li je to po propisima“, rečeno je nezvanično Danasu.

Naša redakcija se obratila i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sa molbom da omoguće sagovornika koji bi javnosti objasno da li je takav način pretakanja gasa zakoniti i bezbedan i da li Bečejprevoz poseduje dozovele za to, ali na naš upit niko nije odgovorio.

Prikolice imaju ateste   

Za prikolice, kojima se do Krčagova transportuju velike boce metana, Dragan Marjanović tvrdi da „imaju sve potrebne dozvole, pa i ADR atest za prevoz opasne robe u drumskom saobraćaju i drugu dokumentaciju“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari