Što pre obelodaniti ime ubice Olivera Ivanovića 1Foto: FoNet Vlada Srbije

Ako srpske vlasti znaju ime ubice Olivera Ivanovića, kao što predsednik Aleksandar Vučić tvrdi, onda bi trebalo što pre da ga saopšte javnosti umesto što pokušavaju da diskredituju istragu koju Priština vodi o umešanosti Milana Radoičića, smatraju sagovornice Danasa sa Kosova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je, na konferenciji za novinare, povodom istrage o ubistvu Olivera Ivanovića, lidera građanske incijative „Sloboda, demokratija, pravda“ sa Kosova i međunarodnog naloga za hapšenje Milana Radoičića koji su izdale prištinske vlasti, izneo tvrdnju da nadležni u Srbiji znaju ime ubice, ali da ne raspolažu dokazima jer prištinske vlasti sprečavaju saradnju u istrazi.

Povodom ovih tvrdnji za Danas su govorile Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta za Kosovo i Metohiju, i Ksenija Božović, potpredsednica GI SDP.

Rada Trajković ističe da sve što je Vučić rekao ne doliči lideru državne institucije i to na najvišoj poziciji.

– Osim što su ovdašnje vlasti ozbiljno kompromitovane, Vučićevo obraćanje je odraz panike i suštinski pokušaj da diskredituje istragu koju vodi Priština. On nekakvim kontraargumentima kod naroda želi da izazove zabunu, time se skreće pažnja sa projekta otkrivanja istine o ubistvu Olivera Ivanovića zato što i Vučić vidi da istraga dobija ozbiljnije razmere uključivanjem međunarodnih institucija, ukazuje Trajković. Ona podseća da međunarodni nalog za hapšenje Milana Radoičića, potpredsednika Srpske liste sa Kosova, koji je izdala Priština, mora da odobri i UNMIK, a ima slučajeva da su mađarske vlasti isporučivale begunce na osnovu kosovske poternice, što pokazuje da bi se isto mogao procesuirati i Radoičić.

– Posebno je kompromitujuće to što ljude, koje Vučić predstavlja kao najveće branitelje srpstva na Kosovu, mislim na Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića, kosovske vlasti traže zbog ozbiljnih zločina. Prvi put je Vučić sada za Radoičića rekao da „nije neka cvećka“, a to su glavni poslovni partneri Vlade Srbije, najdirektnije sarađuju sa ministarkom za građevinu i infrastrukturu, ovdašnje vlasti sada treba to da objasne, naglasila je Trajković.

U svom govoru o istrazi Vučić je upitao i „kakvi su dokazi koje je dala Rada Trajković Albancima“ i zašto te dokaze nije dostavila i srpskim vlastima, na šta Trajkovićeva odgovara da je to njegov način pretnji svima koji se bore za istinu o Oliveru.

– Ja sam otvorena za saradnju i sa srpskim vlastima, ali niko me nije pozvao do sada da dam izjavu ili dostavim dokaze. Ja sam otvoreno i javno govorila o svemu što znam, ako žele neka me pozovu. A Vučić ima potrebu da ratuje sa mnom jer ne dozvoljavam da sa Oliverom umru i sve optužbe koje je on iznosio na račun ove vlasti, zaključuje Trajković.

Ksenija Božović za Danas ističe da je uverena da i jedna i druga strana imaju dosta dokaza i apeluje na sve nadležne organe da što pre rasvetle ovaj zločin, uz podsećanje na obećanje koje je Vučić dao tokom posete Mitrovici dva dana nakon ubistva Ivanovića.

– Ako imaju imena i dokaze, apelujem i molim da konačno saopšte javnosti radi mira i normalnog života ljudi na Kosovu, zato što posle ubistva Olivera ovde više ništa nije isto. Prošlo je dovoljno vremena za istrage i prikupljanje dokaza i vreme je da se ubica privede i odgovara – naglašava Božović. Povodom Vučičeve tvrdnje da „Albanci nemaju ništa“, Božović ističe da nije saglasna sa tim i da misli da kosovske vlasti imaju dosta dokaza i da su daleko odmakli u istrazi.

– Mislim da i Priština ima itekako dokaza, što se može potvrditi i izjavom tužioca da će pokrenuti međunarodni nalog za hapšenje, tako da je vreme da konačno svi to saznamo. I međunarodna zajednica raspolaže brojnim informacijama i njihovi predstavnici snose deo odgovornosti za istinu o ubistvu Olivera, ukazuje Božović.

Vučić: Uvereni smo da znamo ko je izvršilac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da misli da srpski nadležni organi imaju ime ubice Olivera Ivanovića, a da ga albanska strana nema, već da samo pokušava da za to optuži Srbe. Vučić je kazao da Milan Radojičić „nije cvećka“, ali da on „ni na koji način nije učestvovao u ubistvu Ivanovića“. Kazao je da su neki odmah za ubistvo Ivanovića optuživali srpsko državno rukovodstvo. „Pokušaćemo da dođemo i do materijalnih dokaza za sve ono što smo saznali i izađemo u javnost sa svim dokazima o tome ko je ubica Olivera Ivanovića. Imamo kompletno sačinjenu priču, sa kojim motivima. Uvereni smo da znamo ko je izvršilac ubistva“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari