Stojanović: Doveden u pitanje opstanak civilnog društva i slobodnih medija 1Foto: Medija centar

Direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović ocenila je da je doveden u pitanje sam opstanak civilnog društva i slobodnih medija, napominjući da autokratija ne trpi kritiku.

„Mediji u Srbiji trenutno su u najgoroj situaciji od demokratskih promena 2000. i taj se opasan trend nastavlja iz godine u godinu. Mediji su suočeni sa klasičnim, ali i inovativnim političkim pritiscima“, rekla Stojanović za novi broj nedeljnika NiN.

Kako je navela, pored cezure i autocenzure, za koju je takođe odgovorna vlast, mediji se suočavaju i sa diskriminacijom koja se pre svega ogleda u odbijanju predstavnika vlasti da gostuju na „slobodnim medijima“.

„Ekonomski pritisci su takođe sve veći. Medijsko tržište u Srbiji ne postoji, jer kompanije ne odlučuju po zakonima tržišta gde će da se reklamiraju, već gledaju da ne naljute vlast“, istakla je Stojanović.

Ona je istakla da se i pritisci na civilno društvo pogoršavaju iz godine u godinu i da se „redovno vode hajke u prorežimskim medijima na organizacije koje kritički nastupaju“.

„Autokratija ne trpi kritiku, to je opšte poznato. Ona se doživljava kao napad na vlast, u njihovoj svesti čak i državu, i kao neprijateljsko ponašanje. Zato imamo apsurdne situacije da se za terorizam proglašava svaka, pa i najbenignija kritika vlasti, a potpuno nevini ljudi se optužuju za nekakve zavere, pa čak i za pripreme ubistva predsednika Republike“, istakla je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari