Stojanović: REKOM kao nulta tačka 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Bez popisivanja žrtava i onoga što je cilj komisije REKOM, nema ni početka procesa koji će promeniti vrednosne sisteme u društvu, to je alatka pomoću koje treba krenuti u dubinsku trasformaciju sistema vrednosti, izjavila je istoričarka Dubravka Stojanović.

Sve dok društva imaju potrebu da manipulišu brojem žrtava nema napretka ni u jednom pravcu. Za početak, to znači da društva nisu spremna za stvarnu empatiju s žrtvama, što dalje znači da ljudski život u našim društvima i dalje nema nikakvu vrednost, naglasila je Stojanović za portal EWB (European Western Balkans).

Tek kad počnemo da utvrđujemo žrtve poimenično i da se sećamo svakog čoveka moći ćemo da kažemo da je ljudski život postao vredan, ukazala je ona.

Stojanović je predočila da manipulacije brojem žrtava postoje, pre svega, da bi se konflikt sa susedima držao stalno otvorenim.

Dakle, sve dok ta društva ne budu spremna da dođu do pravog broja poginulih, ona jasno pokazuju da nisu ni spremna za ni za suočavanje s prošlošću ni za pomirenje, rekla je Stojanović.

Zbog toga je to nulta tačka, jer pre utvrđivanja broja žrtava nema pomaka. A bez tog pomaka, nema promena ni u našim društvima, ni u međudržavnim odnosima, zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari