Stojanović: Službe danas ne kontrolišu, već služe vlasti 1Foto: Z. Miladinović

Konstatacija penzionisanog profesora Pravnog fakulteta u Beogradu Jovice Trkulje da su sve vlade Srbije od 1990. do danas bile sastavljene od radnika službi bezbednosti, prema rečima Momira Stojanovića, nekadašnjeg načelnika Vojno-bezbednosne agencije, ne odgovara stvarnosti.

Kako dodaje, preciznije bi bilo reći da su mnoge vlade bile formirane pod uticajem određenih centara iz inostranstva, i da su pojedina kadrovska rešenja morala da imaju njihovo odobrenje.

Danas, napominje Stojanović, službe bezbednosti su u potpunosti instrumentalizovane od strane predstavnika izvršne vlasti.

– Po zakonima, posao službi bezbednosti je da štite državu i njene nacionalne interese. Međutim, u praksi, službe štite isključivo interese partije na vlasti i pored toga što zakon insistira da pripadnici službe moraju da budu politički, ideološki i interesno neutralni, navodi Stojanović.

Prema njegovim rečima, na čelu službi se nalaze ljudi koji ne bi ni mogli da zasnuju radni odnos u njima, pošto ne bi prošli bezbednosnu proveru.

– Da stvar bude gora, službe su postale institucije za podmirenje stranačkih kadrova. Iz tog razloga, službe najviše resursa troše na progon političkih neistomišljenika vlasti, medija, predstavnika civilnog sektora, a ignorišu stvarne bezbednosne pretnje po zemlju. To će nam se obiti o glavu, kaže Stojanović.

Podsetimo, profesor Trkulja je za portal N1 izjavio da bi nam otvaranje dosijea tajnih službi u Srbiji otkrilo da su sve vlade od 1990-ih godina, uključujući i aktuelnu, bile sastavljene od radnika službi, vojne, civilne i inostrane, kao što je to bilo i u drugim zemljama u tranziciji.

„Bilo bi tu i novinara, urednika, profesora i akademika, tajkuna, bankara, sudija, svih nosilaca vlasti i moći u državi“, precizirao je Trkulja, koji je učestvovao u izradi modela zakona o dosijeima službe državne bezbednosti Srbije iz 2003. godine. Kako je istakao, sprečavanje zloupotreba podataka iz dosijea tajnh službi je nemoguće bez dobre i jake kontrole nad sektorom bezbednosti.

„Kada govorimo o tajnim dosijeima uglavnom mislimo na BIA i službe koje su joj prethodile. Međutim, zaboravljamo na vojne službe, policiju i sudstvo“, ukazao je Trkulja dodajući da je policija najkritičnija, jer smo proteklih godina bili u prilici da vidimo kako informacije cure, kako dospevaju u tabloide i služe da se diskredituju pojedine ličnosti.

„Mnogo je indikatora koji ukazuju da vlade kod nas ne vladaju suštinski, jer stvarno vladaju službe, kako domaće, tako i strane, kao što su na ovim prostorima uvek činile“, kazao je. Kada jednog dana budu otvoreni tajni dosijei, naglasio je, belodano će biti jasno da su nemali broj političkih stranaka tokom proteklih 30 godina osnivale i finansirale tajne službe.