Stoltenberg: Rusija ugrožava bezbednost 1Jens Stoltenberg Foto: EPA-EFE/BERTRAND GUAY

Agresivne akcije Rusije ozbiljno ugrožavaju bezbednost u Evropi, ali je pozitivan signal da je Moskva sada spremna da razgovaramo, jer kada su tenzije pojačane, dijalog postaje još važniji, izavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posle današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova članica Alijanse.

Stoltenberg je istakao da NATO ostaje posvećen dvostrukom pristupu Rusiji – odvraćanje i odbrana, u kombinaciji sa smislenim dijalogom, navodi se u saopštenju posle sastanka.

Današnji sastanak organizovan je uoči serije diplomatskih susreta koji će naredne sedmice biti održani sa Rusijom, uključujući samit NATO-Rusija 12. januara.

Uvek smo spremni da saslušamo šta zabrinjava Rusiju i NATO će uraditi sve da pronađemo politički put da se krene nared, ali da bi dijalog imao smisla na dnevnom redu mora da bude i zabrinutost naših saveznika zbog akcija Rusije, kazao je Stoltenberg.

Dijalog mora da se zasniva na osnovnom principi evropske bezbednosti i mora da se vodi uz konsultacije sa Ukrajinom, a konsultovaćemo se i sa drugim ključnim partnerima, kao što su Gruzija, Moldavija, Finska, Švedska i Evropska unija, dodao je generalni sekretar NATO.

Na današnjem sastanku ministri su ponovili da bi svaka dalja agresija na Ukrajinu imala teške posledice po Rusiju i još jednom su potvrdili da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Zaključili su i da svaka država ima suvereno pravo da bira svoj put i saveznike, a naglašeno je i da će NATO preduzeti sve neophodne korake kako bi zaštitio saveznike, uključujući jačanje kolektivne odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari