Nastava islamske veronauke izašla je iz kabineta i saopštenja. Nezadovoljstvo zbog skidanja sa spiska predavača kadrova Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, manifestovano je na protestu ispred gradske uprave. Nakon klanjanja podnevne molitve oko četiri stotine učesnika protesta stigli su ispred zgrade noseći transparente na kojima je pisalo: „Stop neveronauci“, „Stop neveroučiteljima“ i uzvikujući „Alahu ekber“, „Uprava napolje“, „Izdaja“…

Organizator skupa bio je Štab za zaštitu veroučitelja i očuvanje islamske veronauke koji je formirala IZ u Srbiji. Okupljenima se prvo obratio Enes Ibrović, veroučitelj koji je skinut sa spiska predavača. On je rekao da se protestom diže glas „zato što su pre toga sva vrata zatvorena“, da je napad na veroučitelje „napad na sve muslimane danas“. Veroučitelj Ibrović je poručio da nikada neće priznati „nelegalne predstavnike, ma kako se oni zvali, niti tu nelegalnu zajednicu, jer je naša druga majka IZ u Srbiji, a oni su izašli iz njenog okrilja“. Vlastima je poručio da ne krše prava muslimana jer „danas protestujemo dostojanstveno i mirno, ali sledeći put ne obećavamo da će biti ovako i nećemo se pomiriti sa ovom činjenicom, ovom diskriminacijom“. Roditelje dece ovaj veroučitelj je pozvao da ispoštuju fetvu i ne dozvole deci da idu na islamsku veronauku.

Potpredsednik Mešihata IZ u Srbiji i predsednik Štaba za zaštitu veroučitelja i očuvanje islamske veronauke Rešad Plojović je objasnio učesnicima protesta da se nalaze ispred zgrade gradske uprave „zato što je iz te zgrade krenuo napad na IZ“. „Jedni su nas napadali, a drugi su nam se licemerno prodavali za prijatelje, govoreći da će zaštiti naša nacionalna i verska prava. Oni koji su došli na vlast su se ujedinili sa onima koje su, tobože, svrgli sa vlasti. Zapravo su pokazali da su u tome bili zajedno“, rekao je Plojović i optužio lokalne vlasti da su prodale sve „što se prodati moglo“.

– Moraju da znaju da na prodaju nije vera, džamija, medresa, fakulteti, vakufi, islam. To nije trgovačka roba i dignite ruke od toga, upozorio je zamenik muftije Muamera Zukorlića i pozvao državne organe „kojima je cilj obračun sa organizovanim kriminalom“ da obrate pažnju i na sandžačke opštine, „da se zaustavi nezakonito ponašanje prema IZ i veronauci, da ne dozvole da se bukvalno krše prava“.

– Ovo je prvi protest koji smo najavili. On je miran i dostojanstven, ali nemojte nas pritiskati računajući da ćemo se zaustaviti na ovome. Nećemo stati sve dok ne ostvarimo prava koja su nam dali Ustav i zakoni, a to je potpuna sloboda muslimanima i potpuna autonomnost IZ. Nemojte nas terati na radikalizaciju, rekao je Plojović i pozvao učesnike protesta da protestnu šetnju završe pred prostorijama Školske uprave. Incidenata na protestu, koji je trajao 40 minuta, nije bilo.

Od 2008. godine do sada status predavača izgubila su 92 veroučitelja sa spiska IZ u Srbiji. Zahteve veroučitelja podržalo je nepriznato Bošnjačko nacionalno veće (BNV). Predsednik BNV Samir Tandir ocenio je da na ovaj problem gledaju kao „nastavak asimilatorske politike koju ova vlada samo nastavlja“. „BNV će preko Odbora za zaštitu ljudskih prava pravno procesuirati sve one koji su brutalno, kršeći Ustav i zakon, onemogućili deci islamske veroispovesti da imaju kvalitetnu versku nastavu, kao i pravo veroučitelja na radni odnos koji im kao pripadnicima tradicionalne verske zajednice pripada“, naglašava Tandir.

Podrška BDZ i LDP

Podrška IZ u Srbiji da svoje kadrove vrati u nastavu islamske veronauke stigla je i od Bošnjačke demokratske zajednice i Liberalno demokratske partije. Menadžer LDP za Novi Pazar Enes Curić upozorava da vlada Srbije „nametanjem svojih nameštenika kao veroučitelja nastavlja sa izazivanjem negativnih reakcija i osećanja svojih građana“. „U trenutku kada su splasle predizborne tenzije i kada je svako dobronameran poželeo nastavak razgovora o prevazilaženju problema u IZ, Vlada je načinila potez kojim definitivno onemogućava razgovore i povećava sukobe“, poručuje Curić u pisanoj izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari