Stopa smrtnosti od raka u padu, ali je i dalje visoka 1Foto: Fonet/Dragan Antonić

Najstarija sekcija asocijacije srpskog lekarskog društva, Kancerološka nedelja, otvorema je danas 54. put u Begradu, u hotelu Crown plaza i trajaće do 11. novembra.

Tema ovogodišnjeg skupa je ukazivanje na značaju specijalizovanih onkoloških centara u adekvatnoj dijagnostici, lečenje i praćenje onkoloških bolesnika, a govoriće stručnjaci iz Nemačke, Francuske, Indije, Rusije i Hrvatske.

“Prevencija raka se sastoji u eliminisanju gojaznosti, pušenja, alkoholizma, opekotina od solarijuma i sunca i uz fizičku aktivnost može se eliminisati 30 odsto hroničnih nezaraznih bolesti, pa i zloćudnih. Srbija je uvela skrining 2013. godine, a prvi rezultati su vidljivi nakon 10 godina. Ipak, posle četiri godine imamo pad smrtnosti od raka dojke. Prema podacima Svetske statističke organizacije iz 2016. godine, godišnje oboli 4600 ljudi, a umre 1600. Ali kod raka debelog creva nema pada smrtnosti”, istakao je Prof. Dr Radan Džodić, predsednik 54. Kancerološke nedelje.

Zatim se profesor doktor Džodić osvrnuo na proces lečenja najmlađih pacijenata u Srbiji. “Bolest se kasno otkrije, a ona koja se rano otkrije podjednako dobro se leči i u Srbiji i u Finskoj, ali su oni u prednosti zbog finansija. Ne možete očekivati da Srbija može da za jednog pacijenta na godišnjem nivou plati pola miliona dolara, koliko košta lečenje jednog pacijenta. Mlađi od 18 godina su najosetljivija populacija i o njima se najviše brine. Na onkološkom odeljenju jedini lečimo decu zračenjem. Kod malignog tumora kod dece, ranije je bio proces da se prvo operišu, pa onda zračenje i hemioterapije. Danas, prvo hemioterapija i zračenje pa se deca operišu, i sada je izlečenje oko 80 odsto i više”.

Profesor doktor Vicko Ferenc i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, istakao je informatizaciju i povezanost sistema kao najvažnije stavke za funkcionisanje zdravstvenog sistema.
“Trenutno u Beogradu ima oko 300 obolelih na listi čekanja. Rana dijagnostika nam je veoma potrebna, što se kasnije otkrije, lečenje je skuplje. Skupi su lekovi, a trenutno imamo 24 nova inovativna leka. Nismo posebno ugrožena zemlja sa pojavom novih slučajeva godišnje, ali je stopa smrtnosti visoka. Primarna prevencija postoji kod raka grlića materice, ali većina se ne može preduprediti, veći broj ultrazvučnih aparata i mamografije doprineo je da se kod žena u ranim stadijumima otkriju neke vrste raka”.
Kancerološka nedelja ove godine po drugi put ima podršku Međunarodne asocijacije onkoloških hirurga Evrope, Svetske organizacije onkološko-hirurških udruženja i Azijske asocijacije endokrini hirurg. Paralelno sa 54. Kancerološkom nedeljom će se održati i 31. Simpozijum medicinskih sestara-tehničara onkoloških instiztucija Republike Srbije i 11. Forum za onkološke pacijente.

Do 2050. godine svaki čovek će oboleti od raka

Rak je postao hronična bolest u poslednjih 10 godina. U Čikagu su na Konsenzus konferenciji 2006. ili 2008. godine rekli da će 2020. godine biti 14 miliona novih slučajeva obolelih od raka, što smo dostigli 2012. Kada se računa taj tempo statistika kaže da će svaki čovek na ovom svetu do 2050. godine oboleti od neke vrste raka. To je i prognoza Svetska zdravstvena organizacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari