Strah od korone smanjio preventivne preglede 1Foto: ascomunication.rs

Aktuelna epidemija kovid 19 u Srbiji doživljava svoju kulminaciju, pa je sva pažnja opravdano prebačena na pacijente zaražene korona virusom.

I pored toga što je percepcija zdravstvenih institucija promenjena, problem ostalih pacijenata ne bi trebalo da padnu u senku.

Procene stručnjaka pokazuju da je u Srbiji tokom 2020. godine, broj novodijagnostikovanih pacijenata od karcinoma pluća bio manji za 25 odsto u odnosu na 2019. godinu.

To ne znači da je naprasno manja stopa obolevanja, već da kod više od 1.000 ljudi nije dijagnostikovano, zbog pandemije izazvane virusom kovid 19. Sa ovakvim podacima dočekan je Svetski dan borbe protiv raka (4. februara), saopštilo je Udruženje obolelih od karcinoma pluća.

Osobe koje imaju neko maligno oboljenje svakako su u povećanom riziku od infekcije, a pogotovu oni koji imaju karcinom pluća, najčešći i najsmrtonosniji malignitet kako u svetu, tako i u našoj zemlji. Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, dok broj obolelih raste svake godine.

Od karcinoma pluća godišnje u Srbiji oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba. U proseku, kod 16 osoba dnevno se dijagnostikuje ova vrsta raka, dok na žalost svakodnevno 13 naših građana izgubi bitku sa ovom teškom bolešću.

– Klinika za pulmologiju KC Srbije je vodeća ustanova za lečenje raka pluća u Srbiji sa više od 4.000 pacijenata. Ipak, zbog pandemije korona virusa smo u poslednjih godinu dana za četvrtinu manje dijagnostikovali karcinoma pluća nego prethodnih godina, što svakako nije dobro. rekla je prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju KCS.

Pored fokusa zdravstvenog sistema na lečenju korona virusa, manjem broju novodijagnostikovanih sigurno doprinosi i strah pacijenata da se ne zaraze.

– Iz tog razloga, mi smo zajedno sa Udruženjem „Punim Plućima“ krajem 2020. osnovali nacionalno savetovalište „Poziv Podrške“ za pacijente obolele od raka i članove njihovih porodica pri našoj Klinici. Na taj način postali smo dostupni pacijentima, a ovakav „on line“ centar ima nemerljivu vrednost smanjujući rizik od zaražavanja. Sa druge strane pacijenti su u mogućnosti da se konsultuju sa medicinskim osobljem, rekla je još direktorka Klinike za pulmologiju KCS, dodajući da ono što je ipak ohrabruje jeste da od polovine 2020. godine, oboleli od raka pluća dobijaju o trošku RFZO najsavremenije imuno i ciljane terapije.

Olja Ćorović, predstavnica Udruženja „Punim plućima“ kaže da iako je glavni problem dostupnosti savremenih terapija rešen, sada je potrebno skratiti vreme od pojave simptoma karcinoma pluća do dobijanja savremenih lekova, koje je 2019. godine, prosečno, iznosilo 200 dana.

– Udruženje za borbu protiv raka pluća je pokrenulo proces aktiviranja prvog „call centra“ u Srbiji za sve obolele od raka pluća, pogotovo što zbog trenutne epidemiološke situacije pacijenti ne mogu da budu u stalnoj komunikaciji sa lekarima. Nakon nekoliko meseci rada, prvi, obostrani utisci su veoma dobri. Od kako je vakcinacija protiv kovida 19 postala aktuelna, pacijenti najčešće pitaju da li se savetuje primena kod pacijenata sa karcinom pluća, da li postoje kontraindikacije ukoliko je u toku hemoterapija, imunološka terapija, molekularna terapija, radioterapija. To sve dokazuje opravdanost postojanja call centra, jer se pokazalo da je neophodan u rešavanju datih aktuelnih problema i da funkcioniše u korak sa savremenim dešavanjima, istakla je Ćorović.

Razgovori sa lekarima

Nacionalno savetovalište za pacijente obolele od raka i članove njihovih porodica nalazi se u prostorijama Klinike za pulmologiju KCS, a u njegovom radu učestvuju lekari i sestre. Pacijenti su u mogućnosti da razgovaraju sa lekarima svakog utorka i četvrtka od 14 do 17 sati. Obezbeđen je fiksni broj 011/3629 – 270, kao i mobilni broj 065/3629-270. Takođe, sva pitanja i nedoumice, pacijenti ili članovi porodica, mogu poslati i na viber 065/3629-270/Poziv podrške, kao i na mail: pozivpodrškeŽpunimplucima.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari