Strah od pesme Diktatore 1Foto: Stanislav Milojković

Nakon otkazivanja koncerta Vlada Georgijeva u Smederevu pošto je on podržao predsedničku kandidaturu Saše Jankovića, koncert grupe Dža ili bu, koji je bio zakazan za 11. mart u Gradskom kulturnom centru Užice, otkazan je.

Kako tvrde članovi tog benda, koncert je otkazan takođe političkih razloga, odnosno zbog njihove pesme „Diktatore“ koja aludira na premijera Aleksandra Vučića.

S druge strane, Jelena Vasović, v.d. direktora GKC Užice, demantuje optužbe i tvrdi da nastup benda nije otkazan, nego je odložen zbog tehničkih, organizacijskih i finansijskih problema.

– Koncert je otkazan uz obrazloženje da ne smeju da nas ugoste. Rečeno nam je da ne možemo da nastupimo iz poznatih razloga i, pretpostavljam, da je to zbog naše pesme „Diktatore“. To nam nije rečeno direktno, ali nam je rečeno da ne smemo da nastupamo zbog naših pesama i da oni ne smeju da nas ugoste – rekao je za Danas Dejan Milojević, član i menadžer benda Dža ili bu. On je dodao da je bezočna laž da su im nudili druge termine i da nisu mogli da nastupe 11. marta.

– Koncert je bio ugovoren za 11. mart i najavljen na Fejsbuk stranici GKC Užice, ali oni su najavu kasnije izbrisali i javili nam da moramo da otkažemo koncert, zato što oni ne smeju da nas ugoste – kaže Milojević. Istakavši da su se, iz istih razloga, koncerti tog benda i ranije otkazivali, on je dodao da bend zbog toga nije mogao letos da nastupi na desetak koncerata.

– U Studentskom gradu u Beogradu, dan uoči nastupa, rečeno nam je da ne bi trebalo da pevamo pesmu „Diktatore“, na šta smo pristali, ali koncert su ipak otkazali, jer su se plašili da će ćemo tu pesmu izvesti, što bismo mi i uradili – objasnio je Milojević, a potom dodao:

– Ne da smo se vratili u devedesete, nego su se ovakve stvari dešavale samo u vreme vlasti Čaušeskua. Ovakav mrak nije bio ni za vreme Miloševića, jer smo tada nastupali, a na RTS-u su se puštale naše pesme, bez obzira na to što smo pevali protiv njega, ali ovo sada je strašno. To je diktatrura. Uterali su ljudima strah u kosti.

Međutim, Jelena Vasović (SNS), v.d. direktorka GKC Užice, kazala je za Danas da koncert nije otkazan, nego je odložen iz „tehničko-organizacionih i finansijskih razloga“.

– Termini koji su odgovarali bendu i nama jednostavno se nisu podudarali i nismo mogli da pronađemo zajedničko rešenje o tome kada bi trebalo da bude organizovan koncert, a nismo bili ni u finansijskoj mogućnosti da ga platimo. Dogovorili smo se da koncert odložimo i da kasnije ponovo pregovaramo – rekla je za Danas Vasović i dodala da je „program u toj ustanovi bio zgusnut, zbog drugih koncerata koji su planirani za 8, 14. i 24. mart“.

Ona je potvrdila Milojevićeve reči da je koncert bio dogovoren za 11. mart, ali da ta ustanova nije štampala ulaznice i plakate, a potom navela da je isti bend gostovao u toj ustanovi 2013. godine.

Na Milojevićeve tvrdnje da je koncert otkazan iz političkih razloga, ko i na njegovu pretpostavku da je pesma „Diktatore“ glavni razlog za otkazivanje koncerta, Vasović je uzvratila:

– Pretpostavke neću komentarisati, ali koncert nije odložen iz političkih, nego iz organizacionih, tehničkih i finansijskih razloga“.

Hapšenje člana benda

To što se dogodilo Vladi Georgievu, nama se dogodilo mnogo ranije. Uoči prošlih izbora, pustili smo pesmu „Diktator“ kao reakciju na hapšenje našeg pevača Nebojše Simeunovića Sabljara, zbog naše interne šale sa majicom na kojoj je silueta Vučića sa prekrštenim rukama u meti. Oni su to videli na internetu i priveli ga u službu za viskotehnološki kriminal, pod otpužbom za ugrožavanje bezbednosti premijera – rekao je Milojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari