Štrajk upozorenja u pet srednjih i jednoj osnovnoj školi u Užicu 1Foto Nenad Kovačević

Prema podacima užičkog odbora Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, tokom današnjeg štrajka upozorenja nastavnika, časovi su bili skraćeni na 30 minuta u pet srednjih i jednoj osnovnoj školi u Užicu.

Branko Nikolić, predsednik Gradskog odbora tog sindikata, saopštio je da su svi nastavnici u štrajku u Medicinskoj školi, kao i deo njihovih kolega u Užičkoj gimnaziji, Ekonomskoj i Umetničkoj školi, Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“ i Prvoj osnovnoj školi kralja Petra II.

Njima su se, dodao je, pridružio i deo kolega koje nisu članovi Unije, a potom dodao da nastavnici koji su u štraku nisu trpeli pritiske direktora.

„Molim roditelje za razumevanje, jer je naš protest u interesu sve dece i budućnosti Srbije“, poručio Nikolić i dodao da se „nastavnici ne bore samo za veće plate, nego i za bolje uslove za obrazovanje dece“.

Štrajk upozorenja u pet srednjih i jednoj osnovnoj školi u Užicu 2
Branko Nikolić: Foto Nenad Kovačević

On je podetio na to da su zahtevu Unije povećanje zarada svim zaposlenima u prosveti za 20 odsto i isplata dugovanja od po 50.000 dinara, smanjenje broja učenika u odeljenjima sa sadašnjih 30 na 24 učenika, kao i promene zakona, pravilnika i upustava u prosveti i socijalni dijalog sa predstavnicima vlasti.

O kritikama štrajka u delu javnosti, kazao je da „prosvetni radnici ne traže samo veće plate, već i bolje uslove rada kako bi kvalitetnije obavljali svoj posao u interesu celog društva, dece, njihovih porodica i roditelja, ali i budućih prosvetih radika“.

Za najavljeno povećanje plata u prosveti za 12 odsto, rekao je da je „taj procenat, zbog poskupljenja, inflacija već pojela“.

Efekti dosadašnjih štrajkova

„Dosadašnjim štrajkovima nismo postigli skoro ništa, ali dižemo glas i očekujemo da će se nešto dogoditi. Po zakonu, ne možemo potpuno da obustavimo rad, ali ako su svi u Srbiji čuli da štrajkujemo, to je čula i vlada koja se godinama oglušava na naše zahteve. Bojim se da se i sada ništa bitno neće dogoditii, ali ne ćutimo“, kazao je Nikolić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari