Stručnjaci odgovaraju na dileme o trećoj dozi onih koji su preležali kovid 1Foto: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

Među građanima koji ovih dana dobijaju poziv da prime treću dozu vakcine protiv kovida ima i onih koji su u međuvremenu preležali kovid. Da li i ova grupa treba da primi treću dozu i koju vakcinu je najbolje odabrati neka su od pitanja na koja su odgovarili učesnici podkasta Ujedinjenih protiv kovida posvećenog imunizaciji – imunolozi prof. dr Miloš Marković i docentkinja Emina Milošević, sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kako su objasnili, osobe koje su dobile kovid neposredno u vreme prve vakcinacije (u periodu na primer između prve i druge doze) trebalo bi da dobiju treću dozu nakon šest meseci.

Oni koji su međutim oboleli od kovida nakon dužeg vremena od druge doze, nemaju potrebe za trećom dozom jer u tom slučaju sama infekcija se može sagledati kao buster doza.

Ovaj stav se odnosi pre svega na one koji su dobili Fajzer vakcinu pa nakon toga oboleli od kovida.

Međutim šta je savet za ostale grupe, odnosno one koji su primili Sinofarm vakcinu na početku godine a potom oboleli od kovida?

U odgovoru na ovo pitanje, dr Emina Milošević kaže da bi njena preporuka bila da prime treću dozu.

– Studije koje su upoređivale imunski odgovor nakon infekcije i vakcinacije, utvrdile su da je takav kombinovani imunitet (zovu ga i hibridni) bio višeg nivoa nego nakon vakcinacije, a bez obolevanja – navodi dr Milošević.

Pregled studija koje sagovornica Danasa pominje objavljena je u naučnom časopisu Science, i u njemu se takođe navodi da izgleda da je “hibridni imunitet na Sars-Cov-2 impresivno jak”.

Dr Milošević međutim ističe da pomenute studije nisu uključivale inaktivisanu Sinofarm vakcinu.

– Za sada, pošto ne postoje podaci o efektivnosti Sinofarma kod starijih od 60 godina, a zna se da antitela kod oko 20 odsto osoba ove starosne dobi nisu bila detektabilna nakon pune dve doze, ja se ne bih pouzdala da su dve doze i infekcija dovoljne, naročito ako je prošlo pet ili šest meseci, i preporučila bih da se treća doza uzme, čak i ako je osoba preležala bolest. Posebno se to odnosi na starije od 60 godina – kaže sagovornica Danasa.

Ona podseća da je preporuka Nacionalnog tela za imunizaciju (Nitag) bila da se kao treća doza da RNK vakcina, s tim da je Nitag ostavio mogućnost da građani ako žele mogu da izaberu i neku drugu vakcinu.

– Ja se slažem sa preporukama Nitaga – navodi dr Milošević.

Ona ističe da je nedavno objavljena studija iz Turske u kojoj je upoređivana količina antitela kod osoba koje su kao prve dve doze primili inaktivisnau vakcinu CoronaVac, proizvedenu u Kini, a potom kao treću RNK – Fajzer-Biontek vakcinu ili ponovo istu CoronaVac vakcinu.

– Ta studija je pokazala da treća doza RNK nakon inaktivisane vakcine indukuje  daleko veće nivoe antitela. Iako je turski ministar zdravlja tvrdio suprotno, dok se podaci koji govore u prilog trećoj dozi inaktivisanom vakcinom ne pojave, trebalo bi ostati pri preporuci da se da RNK vakcina – ističe dr Milošević.

Upitana o grupi građana koja je dobila vektorske vakcine Astrazeneku odnosno Sputnjik V, a koji su u međuvremenu oboleli od kovida, dr Milošević kaže da bih se u ovom slučaju suzdržala od preporuke.

– S obzirom da ima još vremena do njihove treće doze, a da nema objavljenih rezultata, ja ću se suzdržati od preporuka dok se rezultati ne pojave. Situacija sa osobama koje su vakcinisane Sinofarmom prosto ne može da čeka da se akumulira više podataka – dodaje sagovornica Danasa.

Ona međutim objašnjava da trenutno postoji više podataka o kombinaciji RNK i vektorske vakcine. Kako su u jednom trenutku pojedine evropske zemlje odustale od upotrebe Astrazeneke, građani koji su primili ovu vakcinu kao prvu dozu, potom su dobili uglavnom Fajzer-Biontek.

– Što se tiče vektorskih vakcina, prethodnim dozama se uspostavlja i imunski odgovor na sam vektor. Antitela na vektor će u nekoj meri umanjiti odgovor na treću dozu ukoliko je vektor isti.  Zato je i nakon vektorske vakcine bila  preporučena RNK vakcina. Inače, o kombinovanju AstraZeneca vakcine i Pfizer BioNTech postoje studije i praksa u više zemalja (na primer Nemačka), a odnose se na kombinovanje prve dve doze.   Pokazana je nešto veća reaktogenost, a imunogenost je bila čak i bolja nego kod davanja istovetnih vakcina – navodi sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari