Stručno-operativni tim u Novom Pazaru: Epidemiološka situacija zabrinjavajuća 1Opšta bolnica Novi Pazar Foto: www.obnp.co.rs

Stručno-operativni tim Gradskog štaba za vanredne situacije, na današnjoj sednici, ocenio je da situacija, u ovom gradu „nije nestabilna, već zabrinjavajuća“.

Direktor novopazarskog Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) primarijus Šefadil Spahić rekao je da se, u poslednjih sedam dana, beleži broj inficiranih i hospitalizovanih sa težim kliničkom slikom.

-Na bolničkom lečenju se nalazi 170 pacijenata, a broj onih koji su pozitivni ili su bili u kontaktu sa obolelim i leče se u kućnim uslovima je 578.

Nemamo podataka koliko se još građana leči u privatnim ordinacijama i kući,a znamo kako su nas takvi pacijenti prošle godine iznenadili – naglasio je dr Spahić i apelovao na sve pacijente koji osećaju simptome virusa korona da se jave u kovid ambulantu, ali i pojasnio da u ovom gradu ima mesta za oko 450 korona virusom inficiranih pacijenata, oko 350 mesta ima u Opštoj bolnici i još 100 u Specijalnoj bolnici u Novopazarskoj Banji i da je problem u toj ustanovi što nema kiseonika.

Dr Spahić je ponovio da preduzimaju sve mere, da su, u saradnji sa policijom, pojačan nadzor kontakata, ali da je prioritet vakcinisanje.

– Spremni smo da se suočimo sa svim tim ljudima koji su protiv vakcinacije, održaćemo predavanja, uključiti naučnike koji će objasniti sve o vakcinama – istakao je direktor ZZJZ.

Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac apelovao je na građane da se vakcinišu „jer je to jedini način da pobedimo pandemiju“ i za naredne dane najavio otvaranje dva punkta u seoskim ambulantama „kako bi došli i do žitelja ruralnih krajeva i ti punktovi će se premeštati iz sela u selo“.

U prvoj polovini marta, u Novom Pazaru je preminulo 15 osoba od posledica virusa korona. U istom periodu hospitalizovan je 231 pacijent.

Protiv korona virusa, do danas, vakcinisano je 6.380, a drugu dozu je primilo 3.800 građana.

I dalje teče akcija imunizacije onih koji se nisu prijavili elektronskim putem.

Novopazarcima je na raspolaganju i call centar u gradskoj upravi, kojem se od početka vakcinisanja prijavilo više od 700, mahom, starijih građana.

Od ukupnog broja tako prijavljenih,oko pet odsto još nije vakcinisano. Taj posao call centar obavlja u saradnji sa Službom kućne nege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari