Student prava dobio pretnje smrću nakon što je pobedio fakultet na sudu 1Foto: Pravni fakutet Novi Sad/ http://www.pf.uns.ac.rs/

Student Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Stefan Karanović, prijavio je večeras policiji da je putem društvenih mreža primio pretnje smrću, pošto Odeljenje Upravnog suda u Novom Sadu ukinulo i drugu disciplinsku kaznu kojom je on bio na 36 meseci suspendovan s fakulteta.

„Osećam se ugroženim i uznemirenim, kao i svi članovi moje porodice“, rekao je Karanović agenciji Beta.

Dodao je da sumnja da su pretnje povezane s njegovom pobedom pred Upravnim sudom.

Prijavu protiv Karanovića, na osnovu koje je suspendovan s Pravnog fakulteta, potpisala su 44 profesora i asistenta te visokoškolske ustanove, a Upravni sud je predmet vratio Pravnom fakultetu na ponovno odlučivanje.

Pravni fakultet je obavezan da Karanoviću nadoknadi i troškove upravnog spora, navodi se u presudi u koju je Beta imala uvid.

„Činjenica da je prema oceni suda, ne samo nezakonit akt dekana i komisije, već i da je neuredna prijava koja je potpisana od strane 44 profesora i asistenta Pravnog fakulteta ne može se objasniti drugačije sem teškom zloupotrebom službene dužnosti i samovlašćem, koji su udar na osnovne vrednosti koje garantuje ne samo domaće, već i međunarodno pravo“, rekao je Karanović nedavno agenciji Beta.

Dodao je da je spreman da prihvati „javno izvinjenje“ onih koji su potpisali prijavu protiv njega, ali je dodao da se ne radi samo o ličnom odnosu.

„Tužilaštvo i policija moraju da se uključe hitno jer je takvo postupanje pretnja po svakog građanina, studenta, roditelja i kalja ugled svakog od nas“, kazao je Karanović.

On je najavio da će tražiti naknadu štete od 150.000 evra.

Stefan Karanović je suspendovan i izbačen s fakulteta na 36 meseci, a fakultet je u više navrata odbio da mu izda potvrdu o položenim ispitima.

Karanović je zbog toga upisao Pravni fakultet u Bosni i Hercegovini, gde je morao da studije počne ispočetka.

On je ranije naveo da ga je Pravni fakultet suspendovao zbog sumnje da je on pisao tekstove koji su doveli taj fakultet u vezu s kriminalom, a potom su doneli i odluku da mu ne izdaju uverenje i ispisnicu.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Sonja Biserko, uputila je još krajem prošle godine pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je od njega tražila da pomogne suspendovanom Karanoviću da dobije ispisnicu i uverenje o ispitima koje je položio i ocenila da je ponašanje fakulteta „neprimereno“.

Isto pismo Sonja Biserko je uputila i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i bivšem ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

22 reagovanja na “Student prava dobio pretnje smrću nakon što je pobedio fakultet na sudu”

 1. Према подацима са сајта Правног факултета у Новом Саду, наставно особље чини 26 редовних професора, 5 ванредних професора, 10 доцената, 16 асистената и 4 сарадника у настави. А 44-творо од њих је потписало то што је потписало. Не бих даље да пишем, јер ми ту нешто није јасно. Ако су сви они погрешили, онда је што пре потребно укинути тај факултет, али шта онда са свима онима који су га завршили док су сви ти њих улили о праву? Цела прича је врло интересантна, и мислим да заслужује посебну пажњу. Ко разуме, схватиће шта сам хтео да кажем.

  • Jako los clanak. Cela prica zbunjujuca, bez pravih informacija. Novinar treba da ima odgovornost za ono sto napise i da dobro proveri informacije pre nego narusi rejting tskve institucije koju su prosli hiljade studenata i odlicnih pravnika.

   • Clanak nije los i novinar je napisao da je student POBEDIO FAKULTET NA SUDU i da je dobio pretnje smrcu . I to je sigurno tako . A rejting institucije nije narusio novinar , nego su oni sami u toj instituciji narusili svoj rejting . Ne moze da dobije potvrdu o polozenim ispitima ? Kako to ?

   • Tako je!Stiče se utisak da je tekst napisan samo da bi mogli da napišu kako je Sonja Biserko pisala predsedniku i premijerki…Ni ovoga puta nisu mogli a da se ne zakače za njihova imena! A o Sonjici Biserko treba da steknemo utisak da je anđeo ( milosrđa?)

   • @ Nina Grbovic Ne znam na osnovu cega zakljuciste da novinar nije proverio informacije , te time on narusava neciji rejting ? Mozda je proverio informacije , pa pise na osnovu proverenih informacija ? I valjda novinar ima odgovornost za ono sto je napisao ? Kako Vi mislite da nema ?

  • Mislim da sam razumeo i shvatio sta ste hteli da kazete i slazem se . Samo je stvar u tome da oni nisu POGRESILI kako Vi rekoste . Da su pogresili , onda bi zaista bilo potrebno ukinuti fakultet , ali tu je nesto drugo u pitanju .

  • Nije mi jasno sta ima da potpisuju umesto da podnesu tuzbu, ako imaju dokaza da je uradio to za sta ga optuzuju. Pravnici.

  • Верујем да га је факултет са разлогом суспендовао.Не разумем како могу да му не дају уверење о положеним испитима,то није власништво факултета већ студента.Штета је што ће трошкове платити факултет,то треба да плате потписани орофесори из свог џепа.

  • Ne ulazeći u detalje u ovom slučaju ili kazniti odgovorne na fakultetu ili sudije. Nemoguće je da su i jedni i drugi u pravu. Velika bruka. Izq ovoga se izgleda krije organizovani kriminal.

 2. Na vojvodjanskim fakultetima već decenijama vlada bezvlašće, odnosno razne zloupotrebe.Nije ni čudo kada su za režim važniji estrada i starlete, a ne visoko školstvo.

 3. Stvarno nevidjena bruka,da li u sudstvu ,da li na faxu,44 osobe potpise,a jedan sudija donese odluku

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.