Subotica: Drugačiji način polaganja male mature, prvi dan protekao bez problema 1Foto: V. A.

Rešavanjem testa iz maternjeg jezika, za subotičke osmake danas je počelo polaganje male mature. Ono što se ove godine razlikuje u odnosu na prethodne, jeste da učenici nisu rešavali test u svojoj školi, već u salama drugih škola, a takođe je bilo obezbeđeno i prisustvo policije.

Učenici Osnovne škole “10. oktobar”, njih ukupno 37, danas je polagalo test iz maternjeg jezika u sali Tehničke škole “Ivan Sarić”, zajedno sa đacima iz još dve osnovne škole.

Kako za Danas kaže Melinda Kiš Đurić, direktorka OŠ “10. oktobar”, sve je proteklo u najboljem redu i nije bilo nikakvih problema.

“Koliko sam mogla da pričam sa učenicima, rekli su da test nije bio toliko težak i baš se vidi da su posle sat vremena deca već izlazila, tako da se nadam da stvarno nije bilo toliko teško za njih”, kaže Kiš Đurić.

Kada je u pitanju sama procedura polaganja testa, direktorka OŠ “10. oktobar” kaže da se ona nije mnogo menjala, te da je jedina novina to što đaci nisu polagali test u svojoj školi, kao i prisustvo policije.

“Malo je više računa vođeno o bezbednosti. Mi smo preuzimali testove u pratnji policije, vraćali u pratnji policije, tako da što se tiče bezbednosti svih, i testova, i učitelja, i direktora, i učenika, baš se puno radilo i celo vreme su bili u školi”, dodaje Kiš Đurić.

Na sličan način je i 90 učenika osmog razreda Osnovne škole “Kizur Ištvan” polagalo test iz maternjeg jezika.

Kako za Danas objašnjava direktor Dejan Anđelović, đaci ove škole su zajedno sa učenicima iz još dve osnovne škole polagali test na drugom mestu, a sve je prošlo bez problema.

“Imali su 20 pitanja koja su morali da reše, pročitana su im pravila, bili su prisutni dežurni nastavnici, supervizori, tako da mislim da je generalno bila lepa radna atmosfera, da nisu imali tremu i očekujemo dobre rezultate”, poručuje Anđelović.

Učenike osmih razreda već sutra očekuju zadaci iz matematike, a prekosutra rešavanje kombinovanog testa. Polaganje traje od 9 do 11 časova, a odvijaće se na isti način kao i danas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari