Subotica: Korona oterala 50 vaspitača na bolovanje, privremeno zatvorene četiri grupe u dva vrtića 1Foto: Milovan Milenković (arhiva)

Pogoršana epidemiološka situacija odrazila se i na rad Predškolske ustanove “Naša radost” u Subotici, u kojoj se na bolovanju trenutno nalazi čak 100 zaposlenih.

Kako za Danas kaže Veljko Vojnić, tehnički direktor ustanove, 50 vaspitača je van rada zbog infekcije virusom kovid ili mere preventivne izolacije jer su bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Na bolovanju se nalazi još 24 vaspitača iz drugog razloga, a odsutno je i 26 zaposlenih na održavanju higijene.

Sve to rezultiralo je privremenim zatvaranjem nekoliko grupa u pojedinim vrtićima.

“Morali smo da zatvorimo tri grupe u vrtiću Alisa i jednu grupu u vrtiću Lastavica samo iz tog razloga što su nam u tim grupama oba vaspitača na bolovanju. Za njih nemamo zamene jer je veliki broj zaposlenih na bolovanju, pa smo morali da pribegnemo meri da tamo gde su odsutna dva vaspitača zatvorimo grupu. To je samo privremeno, jer su sada kraća bolovanja zbog kovida, svega sedam dana, tako da je to mera koja će trajati možda samo nedelju dana za te grupe”, objašnjava Vojnić.

Prema njegovim rečima, ove grupe pohađa oko 120 mališana koji se, zbog trenutne situacije, nalaze van ustanove, dok od ukupnog broja upisane dece, svega polovina pohađa vrtiće.

“U ovo doba godine je situacija uvek takva da je oko 2.500 do 2.600 dece u vrtićima, od ukupno 4.430 upisanih, zbog sezonskih bolesti. Tako da od tih 120 mališana, polovina inače ne bi dolazila, pa se radi o najviše 60 mališana, koji trenutno nisu u ustanovi”, kaže tehnički direktor.

Subotica: Korona oterala 50 vaspitača na bolovanje, privremeno zatvorene četiri grupe u dva vrtića 2
Veljko Vojnić, foto: Natalija Jakovljević

On dodaje da roditelji za ovakve mere uglavnom imaju razumevanja, te da su u stalnoj komunikaciji sa vaspitačima.

“Zbog trenutne situacije zamolili smo roditelje koji su u mogućnosti da ne dovode decu u vrtić, već da ih ostave kod kuće. To je nije naređenje, već samo molba i apel da se rasterete vaspitači i da može da se nastavi kontinuirani rad za one roditelje, koji tu mogućnost nemaju. Roditelji su u stalnoj komunikaciji sa vaspitačima i u svakom trenutku mogu da im se obrate, postave pitanje i dobiju odgovore kada imaju neku dilemu ili nedoumicu”, dodaje Vojnić.

Dok se ne smanji broj zaposlenih na bolovanju, teret podnose njihove kolege, koje se međusobno pomažu.

Situacija se u vrtićima prati svakodnevno i shodno tome raspoređuje posao među preostalim zaposlenima.

“Na takav režim rada smo navikli, jer smo i u ranijim godinama imali slične situacije, a ne samo zbog kovida, već i kad smo imali epidemije gripa ili nekih drugih virusnih infekcija. Tako da nas to ne brine toliko, koliko nas brine da li će se ovaj pik nastaviti. Nadamo se da se ovaj nivo odsutnosti zaposlenih neće povećati i dugo zadržati da ne bismo morali da preduzimamo neke restriktivnije mere, što nikako ne želimo”, zaključuje Vojnić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari