Subotica: Gat dobio crpnu stanicu, stanovnici se nadaju da će pomoći u sprečavaju poplava 1Crpna stanica u Velebitskoj ulici, foto: J. Patarčić

Višedecenijski problem stanovnika Mesne zajednice Gat koji nakon svake obilnije kiše imaju poplavu u ulicama, dvorištima, a neretko i u svojim kućama, trebalo da bi da bude rešen crpnom stanicom, koja je danas puštena u rad.

Mesna zajednica Gat nalazi se na jednoj od najnižih tačaka u Subotici, zbog čega nakon malo jačeg pljuska, a pogotovo obilnih padavina, ulice plivaju u vodi koja se neretko sliva u dvorišta i ulazi u kuće meštana.

Jedan od poplavljenih je i Goran Sukara, stanovnik Banatske ulice, koji kaže da je ovaj problem dug 40 godina.

“Voda je ulazila u kuće i do 30-40 centimetara. Ne samo što je patos oštetila, nego i ormane i kuhinje”, kaže Goran koji smatra da će crpna stanica rešiti ovaj problem.

Subotica: Gat dobio crpnu stanicu, stanovnici se nadaju da će pomoći u sprečavaju poplava 2
Radojka Majkić, foto. J. Patarčić

S druge strane, Radojka Majkić koja živi u Palmotićevoj ulici kaže da ne veruje da će crpna stanica sprečiti poplave, ali da se nada.

“Ne znam koliko će ovo doprineti, ali se nadamo da hoće. Problem su bile fekalije, zato što cevi nisu mogle primiti vodu kad je kiša, nego su fekalije izbacivane. Ne voda, nego fekalije”, naglašava Radojka.

Prema njenim rečima, voda se u Palmotićevu ulicu sliva i iz okolnih, odnosno Jablaničke i Bačke ulice, zbog čega najveći problem imaju ona i komšije čije se kuće nalaze u dolini, pa kada se nebo oblači strahuju “da li će biti poplave ili neće”.

“Meni je cela kuća, terasa, dvorište, sve živo je bilo, mada imam sigurnosnu šahtu, ali nije pomagalo. Sve fekalije iz dvorišta sam morala čistiti”, dodala je Radojka.

Crpna stanica u Velebitskoj ulici zvanično je danas puštena u rad, a njen glavni zadatak je da spreči poplave tako što će atmosferske i kanalizacione vode iz Kolektora l, koji se nalazi u ovoj ulici, prepumpavati u Kolektor 0, koji je smešten u ulici Dragojle Jarnević.

Subotica: Gat dobio crpnu stanicu, stanovnici se nadaju da će pomoći u sprečavaju poplava 3
Crpna stanica, foto: J. Patarčić

Kako je objasnio gradonačelnik Stevan Bakić, koji je obišao crpnu stanicu, ovo rešenje su predložili stručnjaci i time će problemi stanovnika ovog dela grada biti “sistemski rešeni na duge staze”.

“Instalirana su dva pumpna agregata nemačkog proizvođača ‘Hidrostal’, kapaciteta 2.000 kubnih metara vode na čas. Obezbeđen je i agregat od 55 kilovata, u sličaju prestanka napajanja električnom energijom. Sve je jako dobro urađeno i izolovano da rad agregata ne bi uticao na okolinu i na građane”, objasnio je Bakić.

Projekat izgradnje crpne stanice rađen je u dve faze, pri čemu je prva trajala od oktobra 2019. godine do septembra 2020. godine, a vrednost radova je bila 23,5 miliona dinara, od kojih je jedan deo sredstava obezbedio Grad Subotica, a dugi JKP “Vodovod i kanalizacija”.

Druga faza je trajala od novembra 2021. godine do danas, a vrednost radova je iznosila 22,5 miliona dinara, koje je finansirao Grad Subotica.

“Na žalost, čekalo se dugo i ovo je višedecenijski problem, ali sam ponosan što smo konačno od danas rešili probleme ovog dela grada i naših građana koji su do ovog momenta, usled malo većih padavina, imali poplave u svojim dvorištima, kućama i trpeli određenu štetu”, poručio je Bakić.

Više vesti iz ovogo grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari