Subotičanka zlostavljana na poslu jer je odbila da ide na miting SNS, izgubila prvi sudski spor 1Foto: Viši sud u Subotici

Viši sud u Subotici je prvostepenom presudom odbio tužbu službenice gradskog Gerontološkog centra Ranke Kašiković protiv direktorke te ustanove zbog navodnog zlostavljanja na poslu pošto je odbila da prisustvuje političkom skupu Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu.

Kašiković je agenciji Beta rekla da je na ročištu 6. marta sudija Jelena Petrik Popović na predlog tuženog Gerontološkog centra prihvatila da donese međupresudu, iako po njenim rečima nisu saslušani svi svedoci niti je odrađeno traženo neuropsihijatrijsko veštačenje.

Rekla je da je ionako znala ishod prvostepene presude: da nije bilo zlostavljanja na radu jer je sudija „pokazala veliku pristrasnost“ prema Gerontološkom centru, „a uz njenu nestručnost i kršenje svih mogućih zakonskih regulativa samo je dokazala da je jedna od njih, režimska sluga“.

Ocenila je da je sudija napravila „možda čak i nezapamćen presedan“ – najavila je podnošenje žalbe Apelacionom sudu, kao sledećoj nadležnoj instanci.

„Verujem da će u sudskom veću Apelacionog suda sedeti sudije sa malo više morala, znanja i sa malo više sudskog etičkog kodeksa, neko ko će suditi po pravdi, a ne po vlasti. Posle Apelacionog suda u Novom Sadu, sledeća instanca je Vrhovni kasacioni sud u Beogradu kao najviši sud u Srbiji, a na kraju, ako pravdu ne dobijem u svojoj zemlji, potražiću je u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu“, rekla je Kašiković.

Najavila je da će u postupak uključiti i Delegaciju Evropske unije u Srbiji jer su, po njenim rečima, ugrožena vladavina prava i pravo na pravično i nezavisno suđenje.

„Uložiću žalbu i Visokom savetu sudstva kao organu koji obezbeđuje i garantuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija. Iako će ceo proces dugo trajati, sigurna sam da će na kraju moja istina ugledati svetlost dana, a da će svi izvršioci ovog nedela biti izvedeni pred lice pravde“, rekla je Kašiković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari