Subotički gimnazijalci obeležili Dan broja Pi nadmetanjem u matematici i fizici 1Đaci rešavaju zadatke povodom Dana broja Pi, foto: J. Patarčić

Međunarodni dan broja Pi, koji se obeležava simbolično 14. marta, učenici subotičke Gimnazije “Svetozar Marković” obeležili su tradicionalnim takmičenjem iz matematike i fizike.

U grupama od po pet članova, učenici svih razreda prirodno-matematičkog, opšteg i IT smera rešavali su zadatke koji su podrazumevali primenu broja Pi.

“Deo sa fizikom je bio dosta lak i nije bilo toliko složeno gradivo, pošto inače radimo zadatke sa takmičenja iz fizike. Mislim da će nam zadaci iz fizike u celosti biti tačni”, podelio je utiske sa takmičenja Relja Kresović, učenik prvog razreda prirodno-matematičkog smera.

Za složene matematičke operacije u svojoj grupi bio je zadužen Dario Vajda, učenik trećeg razreda IT smera, koji se proteklog vikenda plasirao na Srpsku matematičku olimpijadu, gde će predstavljati svoju školu i grad.

“Volim matematiku, od početka mi je dobro išla i onda sam je zavoleo, a sad na takmičenju očekujem da smo uspešno uradili sve zadatke”, kazao je Vajda koji planira da strudira matematiku ili informatiku.

Takmičenje u matematici i fizici povodom Dana broja Pi pokrenuli su profesori Aktiva matematike u subotičkoj Gimnaziji “Svetozar Marković” još 2012. godine, a rezultati današnjeg nadmetanja biće poznati krajem meseca, kada će se saznati koja grupa je Pi ekipa za ovu školsku godinu.

“Nama je interesantno što se učenicima sviđa baš ovo takmičenje. Ponekad budu malo teži zadaci, ponekad lakši, ali u svakom slučaju interesantni i, što je nama bitno, uz primenu broj Pi”, rekla je Silvija Godanji, profesorka matematike.

Više vesti iz ovog grada čitaje na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari