Ponovo odloženo suđenje za tragediju u lučanskoj fabrici, sud naložio proveru zdravlja direktora Radoša Milovanovića 1Radoš Milovanović/Foto: Nenad Kovačević/Danas

Suđenje u Osnovnom sudu u Ivanjici za pogibiju dvojice radnika u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima, koje je trebalo da se održi danas, ponovo odloženo i to zbog nedolaska direktora tog preduzeća Radoša Milovanovića, koji je sudu dostavio dokumenaciju o svom lošem zdravstvenom stanju, ali ne i zahtev o odlaganju današnjeg pretresa.

Kako je to treće odlaganje suđenja, koje je počelo 2019. godine, zbog zdravstvenih problema Radoša Milovanovića (78), sudija Ljubiša Tomićević je, na predlog tužioca Stevana Milićevića, naložio da se obavi veštačenje Milovanovićevog zdravlja, tako što će Viši sud u Čačku angažovati kardiologa i neuropsihijatra.

Sudija je to obrazložio potrebom da glavni pretres bude efikasniji i da se spreče nova odlaganja.

Pre toga, veštačenju se usprotivio Miloljub Jovičić, jedan od dvojice Milovanovićevih advokata. On je naveo da se posebno protivi neuropsihijatrijskom veštačenju jer njegov branjenik, kazao je, „nema psihijatrijskih smetnji i sposoban je da prati suđenje“

Međutim, dodao je, Milovanović ima srčanih tegoba, za koje je rekao da su očekivane u njegovim godinama, a potom istakao da bi veštačenje značilo dalje odlaganje suđenja.

Za svog branjenika je naveo da mu nije namera da prolongira i opstruiše, kako je rekao, „postupak koji se neosnovano vodi protiv njega“, te da je „dolazio na suđenja i pored problema sa kukovima i otežanog kretanja“.

Međutim, utisak o tome da su Milovanović i njegovi advokati nameravali da odlože današnje suđenje i to pred njegov sam početak, potvrđuju događaji prethodnog dana i uoči današnjeg postupka.

Ponovo odloženo suđenje za tragediju u lučanskoj fabrici, sud naložio proveru zdravlja direktora Radoša Milovanovića 2
Sud u Ivanjici/Foto: N. Kovačević/ Danas

Naime, Radoš Milovanović je, 16. marta u 13 časova, sudu dostavio medicinsku dokumentaciju iz Doma zdravlja u Lučanima o tome da se, istog dana, „pogoršalo njegovo zdravstveno stanje, zbog slabljenja srčanog mišića i zapaljenja obe potkolenice“ i da je „upućen na terapiju u dnevnu bolnicu u Guču“. Međutim, Milovanović sudu nije dostavio zahtev za odlaganje suđenja i danas se nije pojavio u sudu.

S druge strane, u sudnici se nije pojavio ni Dragan Palibrk, jedan od Milovanovićevih advokata koji je, samo dva i po sata pre početka suđenja zatražio odlaganje. U dopisu je naveo da „ne može da prisustvuje zakazanom pretresu, zbog službenog puta u inostranstvo“. Međutim, sudija je to odbio, jer Milovanovića zastupa još jedan advokat, koji je danas bio u sudu.

Ipak, sudija je odlučio da odloži današnji pretres, zbog lošeg zdravstvenog stanja Milovanovića i pribavljanja izveštaja sudskih veštaka o njegovom zdravlju.

„Za četiri godine bilo je samo deset ročišta. Ako je taj čovek bolestan za sud, kako može da vodi firmu od 1.400 zaposlenih, u tako opasnoj proizvodnji?  Kako je moguće da na posao dolazi svakog dana, a nije sposoban da dođe na suđenje“, pita se Milovan Milivojević, čiji je sin Milomir nastradao u toj nesreći, inače i sam dugogodišnji radnik lučanske vojne fabrike.

Ponovo odloženo suđenje za tragediju u lučanskoj fabrici, sud naložio proveru zdravlja direktora Radoša Milovanovića 3

On je dodao da je direktor „dan pre suđenja bio u fabrici, da je potom otišao u ambulantu na pregled, tokom koga je“, kako navodi, „lekar opšte prakse utvrdio da ima kardiološke probleme i da teba da prima infuziju“.

„To radi smišljeno. On je stari lisac. Prošao je sve vlasti, ostao je direktor i kao penzioner, već 19 godina, vodi fabriku. Zna on da je kriv i da su svi dokazi protiv njega, pa zato izbegava dolaske na suđenja“, ocenio je za Danas Milivojević.

„Nažalost“, dodaje, „neće biti ni prvi ni poslednji put da se odlažu suđenja“ i kaže da očekuje da se odloži i nastavak tog procesa, koji je zakazan za 29.april.

U ivanjičkom sudu, od 3. oktobra 2019. godine, osim Radošu Milovanoviću, inače pukovniku u penziji od 2003. godine, sudi se još dvojici fabričkih rukovodilaca – Vladimiru Lončareviću i Tomu Stojiću, zbog tragedije u toj fabrici u kojoj su, 14.jula 2017. godine, nakon eksplozije baruta, preminuli Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Neka presude već jednom

„Sudija je rekao da će suđenja, ubuduće, zakazivati na 15 dana i da se neće obazirati na to ko i kada može da dođe u sud, ali videćemo šta će se dešavati. Zamolio sam sudiju i tužioca, jer u sud dolazim već 130. put, da konačno presude, da ne mrcvare našu porodicu, a ni ostale učesnike u tom postupku“, poručio je Milovan Milivojević, otac nastradalog radnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari