Sud ne može da utvrdi zašto se odlaže suđenje Belivuku 1foto ALEKSANDAR ROKNIĆ

Zorana Trajković, predsednica sudskog veća kojem je dodeljen postupak protiv grupe Veljka Belivuka upravi suda nije dostavila medicinsku dokumentaciju kojim bi opravdala nezakazivanje pripremnog ročišta u ovom predmetu, rečeno je Danasu u Višem sudu u Beogradu.

Kako su istakli, ročište nije zakazano jer se predsednica veća nalazi na bolovanju. Optužnica protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i njihovih saradnika postala je pravosnažna početkom novembra. Imajući u vidu da su okrivljeni u pritvoru, Zakonik o krivičnom postupku propisuje da predsednik veća u roku od mesec dana mora da zakaže pripremno ročište.

Iz Višeg suda napominju da se predsednik suda Aleksandar Stepanović odmah po isteku zakonskog roka od 30 dana obratio postupajućoj predsednici veća radi dostavljanja izjašnjenja o razlozima nezakazivanja suđenja.

– Takođe, predsednik suda se i u ovoj kalendarskoj godini, a nakon praznika, dva puta obraćao sudiji iz istih razloga, međutim upravi suda do danas nije dostavljena prateća medicinska dokumentacija, navode iz uprave suda dodajući da je u konkretnom slučaju predsednik preduzeo sve neophodne i zakonom propisane mere iz svoje nadležnosti kako bi se ročište u ovom predmetu najhitnije zakazalo.

Prema Zakoniku o krivičnom postupku, ukoliko predsednik veća ne odredi pripremno ročište u predviđenom roku obavezan je da o tome obavesti predsednika suda. Predsednik suda, prema istom članu zakona, treba da preduzme mere da se pripremno ročište odmah odredi.

Prema rečima Danasovog sagovornika upućenog u način funkcionisanja sudske uprave u Višem sudu u Beogradu, ističe da je predsednik suda Aleksandar Stepanović ispravno postupio kada je zatražio izjašnjenje od postupajuće predsednice veća o tome zašto nije zakazala ročište. Međutim, kako dodaje naš izvor, apsolutno je nemoguće da predsednik suda ili predsednik Posebnog odeljenja Siniša Petrović nisu u stanju da stupe u kontakt sa sudijom i ustanove ozbiljnost njenog zdravstvenog stanja.

– Predsednik suda ili predsednik Posebnog odeljenja moraju da stupe u kontakt sa sudijom i utvrde koliko dugo će trajati odustvo. Ukoliko se radi o nekom dužem odusustvu, predsednik ima obavezu da predmet dodeli drugom veću jer je njegova odgovornost da obezbeđuje zakonitost rada suda i sprečava odugovlačenje u radu, navodi naš sagovornik.

Kako dodaje, ukoliko je tačna informacija da predsednik ne može da dobije odgovarajuću medicinsku dokumentaciju od postupajuće sudije ili informaciju o trajanju odusustva, on ima mogućnost da protiv sudije podnese disciplinsku prijavu.

Neopravdano nezakazivanje ročišta ili pretresa Zakon o sudijama tretira kao disciplinski prekršaj. Ukoliko je disciplinski prekršaj doveo do teškog narušavanja ugleda i poverenja javnosti u sud to se onda tretira kao težak prekršaj koji sa sobom može vući i razrešenje.

Podsetimo, optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal tereti grupu Veljka Belivuka za pet ubistava, otimice, mučenje, silovanje, trgovinu narkoticima i nedozvoljeno držanje oružja. Najveći broj okrivljenih se nalazi u pritvoru od velike akcije hapšenja koja je izvedena pre tačno godinu dana.

Kako su preneli mediji, Belivuk i njegov najbliži saradnik Marko Miljković su pred tužiocem govorili o svojim vezama sa najvišim državnim zvaničnicima, u prvom redu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari