Sudije traže hitno rešavanje problema preopterećenosti 1

Sudije osnovih sudova juče su na skupu o izmenama Zakona o parničnom postupku koji je u Kući kralja Petra u Beogradu organizovao Alumni klub Pravosudne akademije, poručili da nacrt izmena ovog zakona ne treba povlačiti iz javne rasprave, apelujući da se gorući problem opterećenosti beogradskih sudova bez odlaganja mora rešavati.

Na skupu je posebno istaknuta neravnomerna opterećenost sudijske mreže jer se u osnovnim sudovima na teritoriji Beograda sudi u skoro dve trećine predmeta od ukupnog broja predmeta u kojima se sudi u svim osnovnim sudovima u Republici Srbiji. Takva neravnomerna raspoređenost, napomenuto je, beogradske sudove je dovela u delimičnu blokadu, zbog čega su okupljeni ukazivali na hitnost u iznalaženju održivog rešenja koje vide u promenama mesne nadležnosti kod repetitivnih sporova.

Na skupu AKPA, novi nacrt izmena Zakona o parničnom postupku predstavili su članovi Radne grupe Ministarstva pravde na čelu sa presednikom sudijom Dragišom Slijepčevićem, dok su skupu prisustvovali sudije Vrhovnog kasacionog suda, Privrednog apelacionog suda, Apelacionog suda u Beogradu, Višeg suda u Beogradu i sva tri osnovna suda u Beogradu, kao i članovi strukovnih udruženja Društva sudija Srbije, Foruma sudija Srbije i organizatora AKPA.

Kako je istaknuto u saopštenju AKPA, na skupu su razmatrana pojedinačna rešenja iz Nacrta koja se odnose na uvođenje E suda, izmene u pogledu mesne nadležnosti kod masovnih – repetitivnih tužbi, troškove parničnog postupka, veštačenja, ukidanje revizijskog cenzusa, sporove male vrednosti.

„Noveliranje ZPP pratiće izmene i seta drugih zakona, te je planirano da se postojeća stvarna nadležnost osnovnih, viših i apelacionih sudova koja je vezana za vrednost predmeta spora zadrži bez obzira na ukidanje revizijskog cenzusa i smanjivanje cenzusa kod sporova male vrednosti“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, advokati su se oštro usprotivili najavljenim izmenama Zakona o parničnom postupku, a nedavno je Advokatska komora Srbije sklopila sporazum sa Ministarstvom pravde u kojem se, između ostalog, najavljuje da postojeći nacrt neće ići u skupštinsku proceduru dok se radna grupa za njegovu izradu ne modifikuje tako da advokatske komore imaju 50 odsto članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.