Sudski postupak protiv Marka Miloševića i njegovih saradnika, koji se vodio zbog premlaćivanja trojice «otporaša», obustavljen je zbog zastarelosti još u martu prošle godine.

Pošto je sudija Osnovnog suda Požarevac, Gordana Vidojković, dopustila da predmet zastari, sve sudske troškove, koji se okvirno procenjuju na 10 miliona dinara, moraju da plate građani preko budžeta. Međutim, nijedna od strana u sporu ne može da podnese zahtev za njihovu naplatu, jer je predmet već 14 meseci u Visokom savetu sudstva. Predmet mu je prosleđen kako bi odlučivao o prijavi koju su protiv sudije Vidojković podneli pretučeni «otporaši» Nebojša Sokolović i Momčilo Veljković, a na koju oni ni do danas nisu dobili bilo kakav odgovor.

Osim zastupnika «otporaša» i veštaka, sudske troškove potražuje advokat Marka Miloševića, dodeljen po službenoj dužnosti, kao i advokat koji je zastupao petoricu njegovih saradnika. Da su troškove mogli da dobiju prošle godine, ukupna suma bila bi daleko manja. Ovako, ona će biti znatno uvećana, jer je 1. januara ove godine stupila na snagu nova advokatska tarifa, koja je u nekim segmentima uvećana i do 50 odsto. – Visokom savetu sudstva predmet je prosleđen još 8. marta prošle godine. Međutim, oni ga do danas nisu vratili, iako je spise u par navrata potraživao i Ustavni sud Srbije, zbog rešavanja ustavne žalbe koju su podneli Sokolović i Veljković – kaže Dobrica Živković, predsednik Osnovnog suda Požarevac.

Sve dok VSS ne vrati predmet, ne može se znati koliko će iznositi sudski troškovi za maratonski proces koji se vodio 12 godina zbog tuče ispred kafea «Pasaž». – Ne mogu da preciziram koliko će izneti ukupni troškovi svih strana u postupku, jer se čeka na vraćanje predmeta, ali se sigurno radi o višemilionskim sumama – kaže advokat Dušan Cvejić, zastupnik Nebojše Sokolovića. Sve u svemu, nemar Osnovnog suda u Požarevcu, koji je dozvolio zastarevanje postupka, kao i nemar Visokog saveta sudstva, jer predmet drži već 14 meseci, na kraju će, ni krivi, ni dužni, platiti građani iz svog džepa.

Premlaćeni

Osim Sokolovića, u tuči ispred kafea «Pasaž» premlaćeni su i «otporaši» Momčilo Veljković i Radojko Luković. Za Veljkovića je sud smatrao da je zadobio lake povrede, pa je to delo zastarelo još 2006. godine, dok je Luković, najteže povređen, poginuo pre pet godina, nakon čega je požarevačko pravosuđe sprečilo njegovu porodicu da nastavi proces.

Građani posmatrali

Do sporne tuče došlo je u centru Požarevca, kada su «otporaši» stali u zaštitu Dragana Milovanovića, koga su Markovi saradnici: Zoran Ivanović «Roleks», Bojan Tadić, Milan Bajić i braća Saša i Milan Lazić, primoravali da se iščlani iz Otpora i učlani u JUL. «Otporaši» su pretučeni naočigled brojnih građana, ali ragovao je samo jedan konobar, koji je pozvao Hitnu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari