Alija Hadžić: Čuli smo da mi je braću ubio "Dača iz Milića" 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Suđenje Daliboru Maksimoviću za ratni zločin protiv civilnog stnanovništva održano je danas pred Specijalnim sudom.

Po optužnici, Maksimović, bivši pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) Milići tereti se da je u aprilu 1992. u Karakaju počinio ubistva u objektu “Standard”, u kojem je na spratu bila stacionirana srpska Stanica javne bezbednosti (SJB) Zvornik, a u prizemlju vojna jedinica iz Milića.

Prema toj optužnici, Maksimović je, obučen u maskirnu uniformu i naoružan automatskom puškom, u prisustvu drugih pripadnika svoje jedinice ubio više civila bošnjačke nacionalnosti. Naime, u optužnici piše da je, kada su sa sprata iz prostorije policijske stanice sprovedena privedena civilna lica bošnjačke nacionalnosti sa lisicama na rukama, braća Iljaz, Nijaz i Nedžad Karaosmanović, Fadil Čirak, i jedno NN lice, istim pucao rafalnim hicima u leđa, pri tom ubivši na licu mesta Fadila, Iljaza i Nijaza, dok je NN lice uspelo da pobegne.

Maksimović je zatim, zajedno sa još jednim NN vojnikom, prišao do Nedžada koji je u tim trenucima davao znake života, te su ga do smrti udarali nogama po telu.

Nadanašnjem suđenju je prvo ispitana sestra ubijene braće Karaosmanović, Alija Hadžić, koja je izjavila da se zajedno sa braćom
i porodicama zbog rata sklonila u Šabac.

Rekla je, između ostalog, da su dva lica došla u kuću u kojoj su oni boravili, tražeći da se Nijaz prijavi u stanicu policije. Kada je došao kući, rekli su mu je da su ta dva lica dolazila, tako da je Nijaz otišao u SUP i više ga nikad nisu videli.

Ta dva lica su, prema rečima Alije, došla da traže i Nedžada i Ilijaza, pa su i oni otišli u SUP gde im se gubi svaki trag.

Alija Hadžić je dodala da je čula da su joj braća odvedena u Karakaj, kao i da ih je ubio „neko iz Milića“. Takođe je rekla da je njenoj majci jedna prijateljica rekla da joj je sinove ubio „Dača iz Milića“.

Alija, inače vidno potrešena, dodala je kako je njoj izvesni Zoran Crnogaća rekao da je bio vezan za radijator i da je video kada su joj
ubijena braća, te da ih je ubio „neko iz Milića“. Od izvesnog Mime Perića je čula da joj je braću ubio „Dalibor iz Milića.

Potom je svedočila supruga ubijenog Fadila Čiraka, Fehrija Čirak. Ona je pred sudom, između ostalog, ispričala kako su od rata iz Zvornika pobegli u Beograd, te kako se njen suprug vratio u Zvornik posle nekoliko dana da bi prijavio imovinu i da od tada gubi svaki kontakt s njim.

Svedočio je i Božo Drmonjić, koji je isto kao Maksimović u to vreme bio vojnik. Drmonjić je dao izjavu još 2009. pred organima BiH, ali je na današnjem suđenju tvrdio da je taj iskaz dao pod prisilom i pretnjom.

Naime, iako je u tom izkazu rekao da je bio u hodniku kada je Maksimović počeo da puca i da mu je on zapravo oteo pušku, juče je
pred sudom rekao da to nije tačno.

Dato mu je da potvrdi da li se njegovi potpisi nalaze na toj izjavi, da bi on izjavio „ne liči mi na moj potpis… Možda ovaj jedan“. Naredni glavni pretres je zakazan za 18. decembar ove godine.

Inače, Maksimović je nedavno u drugom predmetu prvostepeno osuđen na 15 godina zatvora. Podsetimo, Maksimović je 9. maja 1992. u mestu Repovac, opština Bratunac, zajedno sa još nekoliko nepoznatih pripadnika VRS, iz grupe zatočenih civila bošnjačke nacionalnosti, izdvojio Salkić Husu, Salkić Nezira i Salkić Omera, odveo ih iza parkiranog kamiona šlepera, nakon čega su iz neposredne blizine iz automatskih pušaka pucali u njih i ubili ih. Dok je Salkić Huso još davao znake živlota, Maksimović mu je prišao i nožem ga preklao.

Maksimović se istog dana oko 14 časova u mestu Glogova, zajedno sa nepoznatim pripadnikom VRS, puputničkim vozilom kretao iza autobusa preduzeća VIHOR iz Bratunca, kojim je upravljao Mlađenović Jefto, koji je stao radi preuzimanja svedoka „VS-3“ i njeno troje dece dok je za njima išao njen suprug Šaćirović Mujo u nameri da uđe u autobus.

Maksimović je izašao iz putničkog vozila i iz automatske puške ispalio rafal u pravcu Šaćirović Muje koji je na licu mesta preminuo. Dalje, Maksimović je istog tog dana u Repovcu, zajedno sa nepoznatim pripadnikom VRS protivzakonito zatvorio svedokinje „VS-1“ i „VS-2“, naredivši im da uđu u putničko vozilo, da bi ih potom odveli u šumu iznad Milića, gde je silovao svedokinju „VS-1“, da bi ih zatim držali u ropstvu preteći da će ih ubiti ako ne budu postupale po njegovim naređenjima, pa je tako svedokinju „VS-1“ odveo u svoju kuću u mestu Milići, zaključao je u sobu na spratu kuće, i tokom noći ulazio u sobu i ponovo je silovao, da bi je narednog dana, 10. maja, pustio.

Oba predmeta su preuzeta od Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari