Čajević nije doveden na suđenje zbog opasnosti od korona virusa 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Zbog opasnosti od širenja korona virusa, optuženi Miloš Čajević danas nije doveden iz zatvora u Sremskoj Mitrovici u Specijalni sud na suđenje zbog mučenja bošnjačkih civila i silovanja.

Čajević se nalazi na izdržavanju kazne od šest godina zatvora zbog drugog zločina – ubistva 66-godišnje žene bošnjačke nacionalnosti 1993. godine u brčanskom naselju Srpska Varošu.

Kako je danas saopštila predsednica veća sutkinja Zorana Trajković, sud je dobio obaveštenje da je zatvor u Sremskoj Mitrovici doneo odluku da zabrani izvođenje zatvorenika zbog opasnosti od širenja korona virusa, tako da je suđenje odloženo za 23. april ove godine. Takođe, današnjem glavnom pretresu nije pristupio ni branilac optuženog Čajevića. Pristupila su dva svedoka, kao i još dva u Osnovnom sudu u Brčkom, čije je ispitivanje trebalo da se obavi video-konferencijskom vezom.

Podsetimo, Tužilaštvo za ratne zločine tereti Čajevića, bivšeg pripadnika interventnog voda rezervnog sastava policije Brčko, da je od 10. maja 1992. do 12 maja 1992. u prostorijama za ispitivanje pritvorenih u logoru „Luka“, zajedno s drugim uniformisanim licima, mučio braću S. A. i M. A. U optužnici piše da ih je, između ostalog, terao da jedan nad drugim vrše oralni seks.

Podsetimo i na to da se Čajeviću stavlja na teret da je u periodu maj-jun 1992. godine, N. A. koju je poznavao pre rata, odveo u kuću F. R., u kojoj su boravili pripadnici tog interventnog voda. Ona je u toj kući bila više od 20 dana i gotovo svakodnevno je silovana. Između ostalih silovao ju je i Čajević. On se tereti i da je 27. maja 1992. u Brčkom, G. H, između ostalog, udario u glavu.

U ponedeljak, 9. marta, održano je suđenje Bošku Soldatoviću, takođe, pred Specijalnim sudom. On se tereti za ubistvo devet civila albanske nacionalnosti 1991. u mestu Bogdanovci u Hrvatskoj. U ponedeljak je svedočio Gojko Lazić, koji nije neposredni očevidac događaja. Bio je pripadnik vojne policije kao i optuženi Soldatović. Izjavio je da je video tela ubijenih civila, a kasnije je od drugih vojnika čuo da ih je ubio Soldatović. Sledeći glavni petres zakazan je za 13. april ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari