Makron: Za kontrolu naoružanja na Balkanu 1Foto: EPA / Yoan Valat

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je za beogradski portal Demostat da je kriminal jedan od najvećih problema na Balkanu i da je na samitu u Trstu postignut napredak u kontroli lakog naoružanja.

„Francuska je predložila inicijativu koja će biti sprovedena i omogućiće bolju kontrolu municije i lakog naoružanja u regionu, jer je kriminal jedan od glavnih problema na Balkanu”, rekao je Makron za Demostat na nedavno održanom samitu u Trstu.

Makron je izdvojio tri glavne teme kojima je na tom skupu posvećena pažnja i koje su, kako je istakao, omogućile značajan napredak.

„Prva tema je bezbednost i Francuska je sada na čelu ove inicijative na nivou UN do sredine 2018. godine. Predložili smo bolju saradnju kada je reč o skladištenju municije i bolju kontrolu lakog naoružanja, što je vodeći problem u regionu, i mislim da je to korak napred u pogledu bezbednosti“, rekao je Makron.

„Slično tome, imali smo priliku da pokrenemo inicijativu u borbi protiv kriminala i u borbi protiv radikalizacije, koja je takođe jedna od pošasti u regionu. Postoji jedan nasilni fundamentalizam koji se ovde razvija“, naveo je predsednik Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari