Navršava se 20 godina od ubistva trojice braće Bitići 1Braća Bitići

Od ubistva Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, američkih državljana albanskog porekla, prošlo je 20 godina, a na godišnjicu njihova porodica saopštava da ne odustaje od traganja za pravdom. „Želimo da osiguramo da počinioci tog zločina ne ostanu na slobodi“, piše, između ostalog, u saopštenju porodice Bitići.

„Na današnji dan pre 20 godina srpske vlasti ubile su trojicu američkih državljana i bacile ih u masovnu grobnicu… Želimo da osiguramo da počinioci tog zločina ne ostanu na slobodi. Tražićemo pravdu dok ona ne bude ispunjena“, navodi se u saopštenju porodice Bitići. Povodom godišnjice ubistva, članovi njihove porodice objavile su i kratak film „Dok pravda ne bude ispunjena: Obećanje za braću Bitići“.

Po završetku rata, 26. juna 1999. braća Bitići pokušali su, u civilnim odelima, da pomognu dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pređu u centralnu Srbiju. Tada su uhapšeni zbog „ilegalnog ulaska u zemlju“ i sutradan su prekršajno osuđeni na sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora. Odobreno im je da iz pritvora izađu tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu gde su ubijeni, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tela kosovskih Albanaca. NJihova tela su otkrivena jula 2001. sa vezanim rukama i s ranama od ispaljenih metaka na potiljcima.

Brat ubijene braće, Fatos Bitići godinama ukazuje na odgovornost tadašnjeg komandanta Žandarmerije Gorana Radosavljevića Gurija, kojem su SAD zabranile ulazak u zemlju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od dolaska na vlast obećava da će rešiti ovaj slučaj, do sada ništa nije učinio, mada je Radosavljević član njegove Srpske napredne stranke. Radosavljević se navodno danas bavi poslovima obezbeđenja i ima ima agenciju za tu delatnost.

Zbog „slučaja Bitići“ odnosi Beograda i Vašingtona su značajno narušeni. Odbor za spoljnopolitičke poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, usvojio je prošle godine Rezoluciju kojom od nadležnih organa Srbije traži da “ što pre istraže i krivično gone aktuelne i bivše zvaničnike za koje se veruje da su direktno ili indirektno odgovorni“ za smrt braće Bitići. Američki kongresmeni tražili su, početkom godine, na sastanku sa predsednikom Vučićem, u Minhenu, da Srbija, zbog ubistva braće Bitići uhapsi i izruči Gorana Radosavljevića Gurija. On je to, navodno, odbio jer kako je rekao nema dokaza za hapšenje.

Takođe, pre mesec dana, Iljir Bitići, rođeni brat ubijenih, zatražio je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove da ne dozvoli prevremeno puštanje na slobodu nekadašnjeg zamenika ministra unutrašnjih poslova Srbije Vlastimira Đorđevića, koji je osuđen zbog uloge u premeštanju tela Albanaca i među osumnjičenima u slučaju ubistva braće Bitići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari