Nema komandne odgovornosti za napad na Lovas 1Foto: Pixabay/Qimono

Danas, 18. oktobra, navršava se 29 godina od zločina srpskih snaga u hrvatskom selu Lovas kada je, tokom oktobra i novembra 1991. godine, ubijeno oko 70 meštana Lovasa, većinom hrvatske nacionalnosti.

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je još 2007. godine optužnicu protiv 14 osoba za ubistvo 69 meštana Lovasa, ali je prvostepenom presudom u ponovljenom postupku, i to posle 12 godina, broj žrtava smanjen na 28, s obzirom na to da su petorica optuženih tokom procesa preminula.

Prvostepenom presudom iz juna prošle godine, Viši sud u Beogradu proglasio je krivim osmoricu optuženih i osudio na kazne zatvora – Milan Devčić (osam godina), Saša Stojanović (sedam godina), Zoran Kosijer, Željko Krnjajić i Jovan Dimitrijević (šest godina), Darko Perić i Radovan Vlajković (pet godina) i Radisav Josipović (četiri godine).

Inače, Apelacioni sud u Beogradu odbacio presudu iz juna 2012. godine, prema kojoj je 14 optuženih proglašeno krivim i naložio ponovno suđenje.

Neke od prošlogodišnjih izrečenih kazni su niže na one iz 2012. jer se tužioci nisu žalili.

Fond za humanitarno pravo (FHP) je 2016. godine podneo Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv komandanta JNA Dušana Lončara jer je naredio napad na Lovas, ali protiv njega nije podignuta optužnica, čime se nastavlja praksa neprocesuiranja komandanta jedinica, koji ostaju van domašaja pravde.

Osim podizanja optužnice protiv Lončara, FHP konstantno poziva Tužilaštvo da istraži i navode o počinjenom seksualnom nasilju i proterivanju koje je počinjeno u Lovasu.

Lončarevim naređenjem, koji je tada bio komandant Druge proleterske gardijske motorizovane brigade Jugoslovenske Narodne Armije (JNA), podseća FHP, JNA je 10. oktobra 1991. godine započela artiljerijski napad na Lovas.

U narednih mesec dana, sve do sredine novembra 1991. godine, pripadnici srpskih snaga, uključujući pripadnike civilnih vlasti, teritorijalne odbrane (TO), milicije Tovarnika i dobrovoljačke jedinice „Dušan Silni“, na različitim mestima u selu ubili su oko 70 meštana, dok su većinu kuća opljačkali i zapalili.

Najmasovniji zločin je počinjen 18. oktobra 1991. godine, kada su pripadnici TO i jedinice „Dušan Silni“, koristeći ih kao živi štit, naterali 51 meštanina Lovasa da očiste lokalno polje od mina koje je JNA prethodno postavila.

Od eksplozije mina stradalo je oko 20 meštana, dok je većina bila ranjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari