O kolektivnoj krivici za ratne zločine

Ostavite komentar


  1. Moguće je da oni koji jesu krivi za zločine hoće da ih nametnu svima. Sa druge strane, kolektivna krivica (ili kolektivna "odgovornost" – što je samo besmisleno terminološko pravdanje zla), ne postoji ni u pravnom, ni u filozofskom, etičkom, političkom ili bilo kakvom drugom smislu. Ona je logički nemoguća. Građani su glasali za predstavnike (od kojih su neki činili zločine), ne zato da bi ih ovlastili ili podržali u činjenju zločina, već zbog onoga što je uobičajeno u zaostalim društvima, zbog laži o boljem životu i standardu (kao i zbog uobičajene propagande o odbrambenom ratu i sličnih stvari). To je dakle bio stav građana koji je moguće iskustveno i naučno proveriti kroz objektivnu stvarnost (glasanje) – nijedan drugi. Logički je nemoguće dokazati da su svi građani podržavali zločine. Postavlja se i pitanje koji građani? Svi? Samo odrasli? Maloletni? To što su neki na ulicama podržavali političare nije nikakav dokaz. Podržavali su ih zbog navedenih razloga. Kolektivna krivica je nacističko-komunistička i ideologija Starog i Srednjeg veka, potpuno suprotna idejama demokratije, slobode i individualne odgovornosti u pravnom, filozofskom i etičkom smislu. Ideologija kolektivne krivice služi i kao ideološka subverzija radi demoralizacije jednog društva i zaboravljanja njegovih vrednosti i to prema oprobanom receptu KGB-a.

  2. Cela srbija je glasala za Miloševića koji ih je odveo u rat, svi su ga podržavali, a onaj ko ne veruje, neka pogleda kakvu podršku u srbiji i sad imaju Mladić i Karadžić. Licemerno je praviti heroja od Mladića i u isto vreme govoriti da nema kolektivne krivice.

Ostavite komentar


Suočavanje

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.